Mėgstate bananus? Kai kuriems žmonėms per visą vaisiaus ilgį besitęsiančios gijos yra kažkas, ko jie negali praleisti pro gerklę. Ar bananų siūlai yra sveiki? Gydytojas paaiškina, kodėl neverta atsikratyti bananų gijų. Tai banano kraujagyslės, sako daktaras Manuelis Viso.
Bananų gijos – tai floemos pluoštai, kurie augant bananams paskirsto juose esančias maistines medžiagas.
„Jie yra banano kraujagyslės, į kurias tiekiamos maistinės medžiagos”, sako daktaras Manuelis Viso.
Ispanijos naujienų svetainė „ La Vanguardia“ praneša, kad išmetus šią banano dalį prarandama didelė antioksidantų, priešuždegiminių medžiagų, vitaminų ir mineralų koncentracija. Tarp jų yra kalio, magnio ir triptofano – serotonino pirmtako, atsakingo už gerą nuotaiką.
Kokia yra bananų valgymo nauda?
Šiaurės Karolinoje įsikūrusio Dole mitybos instituto viceprezidentas ir mitybos tyrimų direktorius Nicholas D. Gillittas interviu laikraščiui „Huffington Post“ sakė, kad šiuose bananų pluoštuose „tikriausiai“ yra daugiau skaidulinių medžiagų, kurios padeda virškinti ir yra susijusios su mažesne širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto ir storosios žarnos vėžio rizika.
„Nors mes specialiai netyrėme pluoštų, tikėtina, kad jų maistinė vertė skirtųsi”, – sako Nicholas D. Gillitt. „Tikėtina, kad juose yra daugiau įvairių rūšių skaidulų ir jų funkcijai reikalingų sudedamųjų dalių. Reikėtų suvalgyti daug bananų pluoštų, kad poveikis būtų reikšmingas”, pažymėjo jis.
Tačiau, palyginti su likusia banano dalimi, jų yra tokie maži kiekiai, kad, jei atskirai nesuvalgysite didelio jų kiekio, nesitikima, kad jos turės įtakos bendram banano maistingumui, priduria specialistas.
Nepaisant to, juos valgyti saugu. Be saiko gurkšnio, bananai turi įvairios naudos sveikatai. Juose esantis kalis gali ne tik pasitarnauti kaip energijos užtaisas, bet ir padėti kontroliuoti kraujospūdį bei sumažinti insulto riziką. Bananuose esančios skaidulos, antioksidantai ir magnis taip pat gali padėti palaikyti sveiką širdį.
Šaltinis: i.pl