Ne visos žuvies rūšys yra naudingos sveikatai – kai kurios gali pakenkti žmonėms, sergantiems hipertenzija. Ypač dvi populiarios žuvys turi daug natrio, o tai prisideda prie padidėjusio kraujospūdžio.
Kokios žuvys kelia kraujospūdį?
Žuvis dažnai vertinama dėl omega-3 riebalų rūgščių ir naudos sveikatai, tačiau kai kurios jos rūšys taip pat siejamos su padidėjusiu kraujospūdžio rizika.
Vaistininkas pažymėjo, kad tam tikros žuvys gali paaštrinti hipertenziją – ligą, kuri yra infarktų ir insultų rizikos veiksnys.
Ypač sūdyta ir rūkyta žuvis gali trukdyti palaikyti normalų kraujospūdį. Žmonėms, sergantiems hipertenzija, reikėtų vengti šių žuvies rūšių.
Nepaisant didelio baltymų ir maistinių medžiagų kiekio, džiovinta ir rūkyta žuvis gali sukelti staigų kraujospūdžio padidėjimą dėl didelio natrio kiekio. „Kai valgome druską, organizmas sulaiko vandenį. Persivalgius, papildomas vandens kiekis kraujyje didina spaudimą kraujagyslių sienelėms ir taip kyla kraujospūdis“, – aiškino ekspertas.
Kaip reguliuoti suvartojamos druskos kiekį?
Norint geriau kontroliuoti druskos kiekį, reikėtų tikrinti maisto produktų etiketes ir vengti tų, kurių druskos kiekis viršija 1,5 g / 100 g.
Ką rinktis vietoje sūdytos ar rūkytos žuvies?
Dietologė Sheena Bhagirutty rekomenduoja rinktis mažiau sūrias alternatyvas – pavyzdžiui, konservuotą arba šviežią žuvį, kurios pasižymi mažesniu druskos kiekiu, bet išlaiko baltymų ir omega-3 vertę.
Žuvys, turinčios mažai druskos
Paprastai tai yra šviežia arba šaldyta nesūdyta žuvis. Štai keli pavyzdžiai:
- menkė (šviežia)
- lašiša (šviežia arba šaldyta, ne rūkyta ir ne sūdyta)
- paltusas (šviežias)
- hekas (šviežias arba šaldytas)
- lydeka (šviežia)
- ešerys (gėlavandenis arba jūrinis, neapdorotas)
- jūrų lydeka (minė) (šviežia arba šaldyta)
Reguliarus tokių žuvies rūšių vartojimas leidžia mėgautis jų nauda nekenkiant kraujospūdžiui ir bendrai širdies bei kraujagyslių sveikatai.
Šaltinis: sports.kz
Parašyti komentarą