Nors žuvis yra svarbi sveikos mitybos dalis, ne kiekviena žuvis yra geras pasirinkimas. Reikia būti atsargiems su tilapija, kuri, nors ir labai populiari Lietuvoje, gali būti žalinga dėl gyvsidabrio kiekio. Vaiko mitybą verta praturtinti kitomis žuvų rūšimis.
Žuvis yra puikus baltymų, vitaminų A ir E bei vertingų omega-3 rūgščių, kurios palaiko širdies, smegenų ir imuninės sistemos veiklą, šaltinis. Tačiau ne visos rūšys yra vienodai sveikos.
Tilapija yra prastas pasirinkimas. Nors ji vilioja švelniu skoniu, maža kaina ir nedideliu kaulų kiekiu, ji gali kelti rimtą pavojų sveikatai. Ši rūšis gali būti net blogesnis pasirinkimas nei blogą reputaciją turinti pangasija.
Jūrų žuvininkystės institutas patvirtino, kad tilapijos turi didesnį sunkiųjų metalų, tokių kaip gyvsidabris, švinas ir kadmis, koncentraciją nei daugelis kitų žuvų rūšių.
Be to, vietoj vertingų omega-3 riebalų rūgščių, ji daugiausia turi omega-6 riebalų rūgščių, kurios perteklius gali skatinti uždegimą.
Taip pat verta prisiminti, kad didžioji dalis tilapijų, parduodamų Lietuvos rinkoje, yra iš Azijos ūkių, kur sąlygos ne visada atitinka standartus. Ūkio žuvys, ypač iš nekontroliuojamų ūkių, yra šeriamos modifikuotu pašaru. Be to, joms duodama hormonų ir antibiotikų.
Sveikos žuvys
Vietoj tilapijų geriau rinktis žuvis, kurios yra turtingos sveikų riebalų ir mažiau pažeidžiamos taršos.
Puikus pasirinkimas bus skumbrė, silkė ar plekšnė. Skumbrė ir silkė yra daug omega-3 rūgščių, o plekšnė dėl savo švelnaus skonio puikiai tinka įvairiems patiekalams.
Ypatingą dėmesį į žuvies kokybę verta atkreipti sudarant vaikų mitybą, nes omega-3 rūgštys yra labai svarbios normaliam smegenų ir nervų sistemos vystymuisi.
Ruošiant žuvį vaikams, verta rinktis sveikus jos paruošimo būdus. Verčiau ją virkite garuose arba kepkite orkaitėje.
Šaltinis: parenting.pl
Parašyti komentarą