Krištoliniai indai gali būti pavojingi žmogui, jei jie naudojami marinuotiems ir raugintiems maisto produktams laikyti ir ruošti, teigia ekspertai.
Krištolo sudėtyje yra švino, kuris patekęs į organizmą gali sukelti anemiją, inkstų nepakankamumą, nervų sistemos sutrikimus ir reprodukcines problemas.
Ilgalaikis raugintų kopūstų ir marinuotų maisto produktų laikymas ar virimas tokiuose induose gali lemti laipsnišką šios medžiagos kaupimąsi organizme. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose yra pieno rūgšties, kuri reaguoja su švinu, pagreitindama jo perėjimą į tirpią būseną. Panaši situacija stebima ir su marinatais, kurių sudėtyje yra acto ar kitų rūgščių, teigė ekspertai.
Kad būtų išvengta rizikos, chemikai ragino daržovėms marinuoti ir rauginti naudoti stiklinius, keraminius ar emaliuotus indus. Jų nuomone, tai visiškai saugu sąlyčiui su maistu.