Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Įvardyta dažna klaida, dėl kurios kava virsta nuodais. Nedaug žmonių tai žino

2 min. skaitymo

Maisto saugos ekspertai pataria vengti dažnos klaidos ruošiant kavą – atvėsusio gėrimo pašildymo. Įprotis pakartotinai šildyti kavą, pavyzdžiui, mikrobangų krosnelėje ar ant viryklės, gali neigiamai paveikti ir jos sudėtį, ir jūsų sveikatą, praneša Sports.kz su nuoroda į Rbc.ua.

 

Kodėl kavos negalima kaitinti?

Pakartotinai kaitinant kavoje vyksta cheminės reakcijos, kurios keičia jos sudedamųjų dalių sudėtį. Visų pirma sunaikinamos kavoje esančios chlorogeninės rūgštys, turinčios antioksidacinių savybių. Dėl to susidaro medžiagos, kurios gali:

  • Sukelti padidėjusį skrandžio rūgštingumą.
  • Sukelti virškinimo problemų, pavyzdžiui, rėmenį ar skrandžio gleivinės dirginimą.
  • Pabloginti skonį ir naudingąsias savybes.

Pašildžius:

  • Antioksidantai, saugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų, yra sunaikinami.
  • Gėrimas praranda skonį, tampa kartus ir mažiau malonus gerti.

Ryto kava

Bakterinės taršos rizika

Kai kava atšaldoma, joje gali pradėti daugintis mikroorganizmai. Pakartotinis pašildymas ne visada visiškai sunaikina šias bakterijas, todėl jos gali kelti pavojų sveikatai.

 

Ką rekomenduoja ekspertai?

Maisto saugos ekspertai pataria:

  • Visada gerkite kavą iš karto po virimo.
  • Jei gėrimas šaltas, geriau ruošti naują porciją, o ne pakartotinai pašildyti senąją.

 

Tyrimai ir įrodymai

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad pakartotinis maisto produktų ir gėrimų, ypač kavos, pašildymas gali turėti įtakos jų cheminei sudėčiai ir saugai:

  • Tyrimai apie kavos antioksidantus: Remiantis tyrimų duomenimis, kavoje esantys antioksidantai sunaikinami kaitinant aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje.
  • Chlorogeninių rūgščių poveikis: Kaip teigiama JAV Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) ataskaitoje, chlorogeninės rūgštys, kurios yra stiprūs antioksidantai, kaitinant gali sudaryti potencialiai toksiškus junginius.
  • Bakterinės taršos rizika: Remiantis Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) rekomendacijomis, bakterijos gali aktyviai daugintis atšaldytuose gėrimuose, ypač jei jie buvo laikomi ilgiau nei 2 valandas.

Norėdami išlikti sveiki ir mėgautis tikruoju kavos skoniu, gerkite ją šviežią ir venkite ją pašildyti. Taip išvengsite kenksmingo poveikio organizmui ir galėsite mėgautis savo mėgstamu gėrimu geriausiu pavidalu.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus