Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Jame yra daugiau kalorijų nei cukruje. Nepaisant to, mitybos specialistai rekomenduoja jį valgyti reguliariai

4 min. skaitymo

Vis dažniau atsisakome įprasto cukraus ir ieškome geresnių alternatyvų. Juk nenorime vartoti daug kalorijų, kurios nesuteikia jokių maistinių medžiagų. Natūralus pasirinkimas tampa lengvai prieinamas medus. Tačiau ar tai sveikesnis cukraus pakaitalas? Ne kiekvienas žino atsakymą į šį klausimą.

Šiandien daug kalbama apie tai, kad baltasis cukrus yra vienas blogiausių maisto komponentų. Jis paprastai vadinamas „tuščiomis kalorijomis“. Dažniausiai mes renkamės medų, nes jis atrodo natūralus ir puikiai saldina arbatą, pyragus ar salotas. Tačiau ar medus turi mažiau kalorijų nei cukrus ir yra sveikesnis? Be abejo, abu produktai suteikia energijos, tačiau paaiškėja, kad jie skiriasi ne tik skoniu.

Ar medus yra kaloringas?

Medus turi daug organizmui naudingų savybių, tačiau yra kaloringas. Šaukštelis, kuris sveria apie 12 gramų (medus turi didesnį savitąjį svorį), suteikia beveik 40 kcal (t. y. 100 gramų medaus yra apie 340 kcal). Palyginimui – šaukštelis rafinuoto cukraus, sveriantis apie 5 gramus, yra 20 kcal.

Kodėl maisto specialistai rekomenduoja kasdien vartoti medų, o ne cukrų? Nes jis yra daug sveikesnis – turi mažesnį glikemijos indeksą (lėčiau išskiria gliukozę į kraują) ir stiprina imunitetą. Cukrus tik suteikia kalorijų, be to, gali sukelti ligas.

Tačiau dėl savo kaloringumo medus neturėtų būti vartojamas per daug. Ypač atsargūs turi būti lieknėjimo dietą laikantys žmonės – nors šis produktas yra sveikesnis už cukrų, vartojamas per dideliais kiekiais jis vis tiek gali sukelti svorio padidėjimą.

Medus su arbata

Medus ir cukrus – kas turi mažiau kalorijų?

Cukrus turi šiek tiek mažiau kalorijų nei medus, tačiau vis tiek nėra rekomenduojamas kasdieniniame racione. Viskas dėl to, kad jame beveik nėra jokių vertingų maistinių medžiagų (jis neturi jokių vitaminų ir mineralų). Medus jų organizmui suteikia žymiai daugiau, todėl yra rekomenduojamas kaip vertingas maisto produktas. Be to, medus yra saldesnis už cukrų, todėl panašų maisto ar gėrimo saldumą galima pasiekti naudojant žymiai mažesnę jo porciją.

Kaip medus ir cukrus veikia sveikatą?

Per didelis cukraus vartojimas gali sutrikdyti angliavandenių apykaitą ir netgi sukelti 2 tipo cukrinį diabetą. Tuo tarpu medus gali turėti mažesnį glikemijos indeksą nei cukrus (nors vis tiek aukštą), o tai svarbu žmonėms, kenčiantiems nuo insulino rezistentiškumo. Baltojo cukraus glikemijos indeksas yra apie 68, o medaus GI svyruoja priklausomai nuo jo rūšies. Vidutinis IG yra apie 58, bet tamsių medaus rūšių atveju jis gali siekti net 85. Mažiausias IG yra akacijų medaus (IG < 55), todėl jį turėtų rinktis visi, kuriems gresia cukrinis diabetas.

Medus, vartojamas protingais kiekiais, palaiko normalią organizmo veiklą. Jis ne tik stiprina imunitetą, bet netgi gali padėti numesti svorio.

Kodėl verta valgyti medų?

Medus nėra tik tuščios kalorijos, kaip cukrus. Priklausomai nuo rūšies, jis gali turėti ne tik skirtingą skonį, bet ir skirtingą maistinę vertę bei savybes, naudingas sveikatai. Paprastai jame yra vitaminų (B grupės ir vitamino C) bei mineralų (įskaitant kalį, magnį, kalcį ir geležį). Jis taip pat tiekia fermentų, gerinančių virškinimo procesus. Joje taip pat yra stiprių antioksidantų. Būtent jie lėtina ląstelių senėjimą ir mažina daugelio ligų (įskaitant vėžį) riziką.

Medus taip pat turi antibakterinių, priešuždegiminių savybių, todėl puikiai stiprina imunitetą. Be to, jis gydo gerklės uždegimą ir malšina kosulį. Jis ypač rekomenduojamas imuninės sistemos silpnėjimo ir infekcijų sezono metu.

Kadangi jo mažesnis kiekis gali pasaldinti arbatą ar patiekalą, medus taip pat gali padėti numesti svorio (ypač kaip baltojo cukraus pakaitalas). Natūralus produktas turi fruktozės, kuri ilgiau išlaiko sotumo jausmą nei paprastame cukruje esanti gliukozė. Be to, medus puikiai detoksikuoja organizmą, apsaugodamas kepenis ir inkstus.

Net jei medus yra kaloringesnis už cukrų, jis organizmui suteikia daugiau maistinių medžiagų. Valgomas protingomis porcijomis, jis neturėtų pakenkti sveikatai, o tik ją stiprinti.

Šaltinis: terazgotuje.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus