Rytinis kavos puodelis – daugelio neatsiejama dienos dalis. Jis ne tik pažadina ir suteikia energijos, bet ir gali turėti teigiamos įtakos sveikatai: mažinti širdies ligų, diabeto ir net Alzheimerio ligos riziką. Tačiau svarbu žinoti, kiek kavos puodelių per dieną galite išgerti, kad gautume naudą, o ne žalą.
Remiantis moksliniais duomenimis, kava gali padėti išvengti oksidacinio streso, antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat retinopatijos, nutukimo ir net metabolinio sindromo.
Rytinės kavos naudą patvirtino ir Tulano universiteto mokslininkai. Tyrimo vadovas daktaras Lu Qi padarė išvadą, kad rytais geriantys kavą 31 proc. sumažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką, o bendro ankstyvojo mirtingumo rizika sumažėja 16 proc.
Kartu visi ekspertai atkreipia dėmesį, kad tam, jog kava duotų naudos, o ne pakenktų, ją reikėtų gerti saikingai – ne daugiau kaip keturis, o geriausia – du puodelius per dieną. Sveikatos raktas yra įvairovė ir pusiausvyra. Nes viskas gali būti ir vaistas, ir nuodai, ir tik dozė lemia, į kurią pusę pasireikš poveikis.
Naudingi vitaminai ir elementai kavoje
Kavoje yra daug organizmui naudingų komponentų. Be kofeino, kuris padeda pralinksminti, gėrime gausu B grupės vitaminų, taip pat kalcio, magnio, mangano ir chromo.
Be to, kavoje gausu antioksidantų – molekulių, padedančių „pataisyti“ radikalų pažeistas organizmo ląsteles. Kavoje esantis trigonelinas gydo kraujagysles.
Kalorijų kiekis kavoje
Pati kava yra labai mažai kaloringas gėrimas. Nepaisant to, kad 100 g kavos pupelių yra apie 300 kcal, iš kurių 62 % sudaro angliavandeniai, 31 % riebalai ir 7 % baltymai, ruošiant gėrimą nei riebalai, nei angliavandeniai į gėrimą nepatenka. Todėl 100 ml kavos yra tik 1-2 kcal, o standartinėje 250 ml porcijoje – tik 5 kcal.
Žinoma, kalbame apie gryną kavą be pridėtinio cukraus, pieno ar grietinėlės. Palyginimui, vienoje kapučino porcijoje yra vidutiniškai 120-160 kcal.
Mitybos specialistė pažymi, kad jei kava be cukraus yra naudinga organizmui, tai saldikliai ją paverčia kenksmingu gėrimu. „Didžiausia blogybė yra pridėtinis cukrus, sirupas ir pan. Tai reikėtų labai aiškiai suprasti“, – pažymėjo Nuria Dianova. „Pagrindinė taisyklė yra ta, kad cukraus neturi būti“.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą