Pradžia Straipsniai Sportas / Sveikata Lietuviai jį tepa ant duonos kasdien – bet ekspertai perspėja: kai kam tai gali būti pavojinga
Sportas / Sveikata

Lietuviai jį tepa ant duonos kasdien – bet ekspertai perspėja: kai kam tai gali būti pavojinga

Margarinas ir riebalai
Dalintis

Sprendimas, ką dėti ant sumuštinio, ne veltui kelia tiek daug emocijų. Rinkoje yra įvairių variantų: sviestas, margarinas ir mišiniai. Kai kurie žmonės naudoja ir avokadą.

Margarinas yra vienas dažniausiai pasirenkamų produktų tepti ant duonos. Daugeliui žmonių jis yra sviesto pakaitalas. Viskas dėl daug mažesnės kainos. Tačiau pasirodo, kad kai kurie jo variantai nėra tokie sveiki.

Būkite atsargūs, kokį margariną renkatės

Minkšti margarinai, kuriuos dažniausiai naudojame tepti ant duonos, gaminami taip, kad būtų užtikrintas mažas transriebalų kiekis. Fermentinis kietinimo procesas užtikrina, kad juose nėra kenksmingų sočiųjų riebalų.

Priešingai, kietieji margarinai, žinomi iš jų kubelių formos, gaminami hidrinant augalinius aliejus, o tai savo ruožtu lemia būtent sočiųjų ir transriebalų susidarymą. Pastarieji kenkia sveikatai, nes didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, kuris gali paveikti mūsų širdį ir padidinti aterosklerozės bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką.

Todėl kietojo margarino nereikėtų naudoti tepti ant duonos ar kasdienėje mityboje. Jis labiau tinka kepti arba skrudinti.

Margarino alternatyvos

Minkštas margarinas gali būti laikomas daug geresniu pasirinkimu mūsų širdžiai, tačiau nereikėtų pamiršti, kad jis vis tiek yra smarkiai perdirbtas produktas. Nors jo sudėtyje yra mažiau transriebalų nei jo kietojoje versijoje, jis vis tiek kelia tam tikrą riziką.

Štai kodėl nerekomenduojama jo per daug naudoti kaip sviesto pakaitalo. Geriausia išeitis – subalansuota mityba su ribotu riebalų kiekiu. Šiuo tikslu patartina rinktis, pavyzdžiui, sviestą, alyvuogių aliejų arba avokadą.

Šaltinis: kobieta.wp.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

2 Komentarai

guest
2 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Gintaras Raulinaitis
Gintaras Raulinaitis
prieš 2 mėnesių

Aš negeriu kavos, arbatžolių, jokių alkoholinių gėrimų, nerūkau, nevalgau nei margarino, nei sviesto, nei sausainių, nei saldainių, nei šokolado, taip pat nevartoju gryno cukraus, kiaušinių, rūkytų ir keptų produktų. Geriu gręžinio vandenį ir valgau žalią bei virtą maistą. Todėl esu sveikas ir žvalus, ir jums to linkiu!!!

Sigitas1118
Sigitas1118
prieš 2 mėnesių
Atsakinėti į  Gintaras Raulinaitis

Bet baisiausiai bus, kai sveikas numirsiu!!!

Panašūs straipsniai
Keptuvė su nelimpančia danga

Virtuvės įrankis, kurį naudojate kasdien gali būti kancerogeniškas: PSO skelbia aliarmą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo apie riziką, susijusią su tam tikrais junginiais,...

Magnio trūkumas ir jo svarba

Magnio svarba karštuoju sezonu: trūkstant šio elemento gali kamuoti prasta savijauta

Vasara – tai ne tik saulė, atostogos ir aktyvus gyvenimo būdas, bet...

Eurobasket 2025 tvarkaraštis / Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

EuroBasket 2025: Išsamus krepšinio čempionato tvarkaraštis

2025 metų Europos krepšinio čempionatas, vyksiantis nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 14...

Alkoholio nebereikėtų vartoti nuo 65 metų

Kodėl vis daugiau jaunų žmonių atsisako alkoholio? Nauja karta renkasi blaivesnį gyvenimą

Alkoholis – daugelio vakarėlių ir švenčių simbolis – vis dažniau praranda savo...