Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Naudokite šį aliejų vietoj sviesto ir jūsų širdis bus sveika. Tai prailgina gyvenimą

3 min. skaitymo

Maistas daro tiesioginę įtaką žmogaus sveikatai. Mokslininkai išsiaiškino, kad sviesto pakeitimas kitu produktu gali atnešti neįtikėtinos naudos sveikatai. Tačiau tik nedaugelis žmonių jį vartoja pakankamais kiekiais.

 

Kalbama apie alyvuogių aliejų: žurnale „Journal of the American College of Cardiology“ paskelbtas tyrimas parodė, kad per dieną pakeitus maždaug 10 g margarino, sviesto, majonezo ir pieno riebalų tokiu pat kiekiu alyvuogių aliejaus, galima kelis kartus sumažinti mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių bei kitų ligų riziką.

Daugiametį tyrimą atliko JAV mokslininkai, vadovaujami Harvardo T. H. Čano visuomenės sveikatos mokyklos (Harvard T. H. Chan School of Public Health) daktarės Martos Guasch-Ferre. Per 28 metus buvo stebimi 60 582 moterys ir 31 801 vyras. Per tą laiką buvo užregistruoti 36 856 mirties atvejai. Mokslininkai palygino tuos, kurie retai arba niekada nevartojo alyvuogių aliejaus, su tais, kurie priklausė kategorijai, kurioje alyvuogių aliejaus suvartojama daugiausiai.

Antrojoje grupėje mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika buvo 19 proc. mažesnė, mirtingumo nuo vėžio – 17 proc. mažesnė, mirtingumo nuo neurodegeneracinių ligų – 29 proc. mažesnė, mirtingumo nuo kvėpavimo takų ligų – 18 proc. mažesnė, o bendro mirtingumo rizika – 8-34 proc. mažesnė.

„Mūsų rezultatai patvirtina rekomendaciją didinti alyvuogių aliejaus ir kitų nesočiųjų augalinių aliejų vartojimą. Gydytojai turėtų patarti pacientams pakeisti tam tikrus riebalus, pavyzdžiui, margariną ir sviestą, alyvuogių aliejumi, kad pagerėtų jų sveikata“, – apibendrina Guasch-Ferre.

Ypač tyras alyvuogių aliejus

Kaip pasirinkti tyrą, kokybišką alyvuogių aliejų?

  • Alyvuogių aliejus skirstomas į kelias rūšis pagal gamybos būdą ir rūgštingumą. Aukščiausios kokybės yra extra virgin alyvuogių aliejus, išgautas tik mechaniniu būdu ir pasižymintis mažu rūgštingumu (iki 0,8 %). Virgin alyvuogių aliejaus rūgštingumas yra šiek tiek didesnis (iki 2 %), o rafinuotas alyvuogių aliejus yra išvalytas, todėl jo skonis ir kvapas yra neutralesnis.
  • Alyvuogių aliejaus skonis ir aromatas gali skirtis priklausomai nuo to, kur auginamos alyvuogės. Pavyzdžiui, Ispanijos alyvuogių aliejus dažnai būna intensyvesnio skonio, o Italijos – švelnesnis.
  • Alyvuogių, surinktų ankstyvoje sezono stadijoje, aliejus bus kartesnis ir aštresnis, o vėliau surinktų – švelnesnis.
  • Polifenoliai yra natūralūs antioksidantai, kurie suteikia alyvuogių aliejui kartumo ir aštrumo. Kuo didesnis polifenolių kiekis, tuo aliejus yra sveikesnis.
  • Ieškokite alyvuogių aliejaus su kokybės sertifikatais, tokiais kaip DOP (Denominazione di Origine Protetta) arba IGP (Indicazione Geografica Protetta), kurie garantuoja aliejaus kilmę ir kokybę.

Kaina:

Kokybiško extra virgin alyvuogių aliejaus kaina Lietuvoje gali svyruoti nuo 10 iki 25 eurų už 500 ml buteliuką. Kaina priklauso nuo visų aukščiau išvardintų savybių.

Renkantis alyvuogių aliejų, atkreipkite dėmesį į etiketėje pateiktą informaciją apie rūšį, kilmės šalį, rūgštingumą ir derliaus nuėmimo laiką. Taip pat galite paragauti aliejaus, kad įvertintumėte jo skonį ir aromatą.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus