Atogrąžų vaisių galima įsigyti beveik visus metus – tiek šviežių, tiek konservuotų. Ananasai, persikai, mangai sirupe – visa tai prieinama. Tačiau ar tai naudinga sveikatai?
Pliusas: prieinami skoniai be kelionių
Konservuoti egzotiniai vaisiai – tai lengvas būdas mėgautis tropiniais skoniais neišeinant iš namų. Tai – vienas pagrindinių jų privalumų.
Minusai: maistingumo stoka ir perteklius cukraus
Tačiau yra ir trūkumų. Skonis dažnai nepateisina lūkesčių, palyginti su šviežiais vaisiais. Taip pat kyla klausimų dėl saugumo – ar vaisiai sirupe nėra apdorojami kenksmingomis cheminėmis medžiagomis dar auginimo metu?
Ką rodo tyrimai?
Rusijos kokybės kontrolės agentūra „Roskachestvo“ ištyrė daugiau nei 20 konservuotų ananasų mėginių iš Tailando, Vietnamo, Indonezijos ir Filipinų – nuo brangiausių iki pigiausių prekių ženklų.
Rezultatas: nė viename mėginyje nebuvo aptikta pesticidų, sunkiųjų metalų, nitratų ar konservantų pėdsakų. Tai – didelis pliusas: dažniausiai naudojami kokybiški vaisiai.
Bet ką prarandame?
Dietologė Ksenija Selezniova teigia, kad konservavimo metu vaisiai praranda daug naudingų medžiagų, o jų skonis virsta „saldžia tyre“. Be to, cukraus kiekis sirupe gali būti labai didelis – iki 10 arbatinių šaukštelių pusėje stiklinės skysčio. Tai rimtas trūkumas, dėl kurio konservuoti vaisiai negali būti laikomi sveiku produktu.
Konservuoti vaisiai vis dar turi šiek tiek naudingų medžiagų – pavyzdžiui, skaidulų, kurios reikalingos žarnyno mikrobiotai, taip pat kai kurių mikroelementų. Bet palyginus su šviežiais vaisiais ar uogomis, pasirinkimas aiškiai ne jų naudai..
Vitamino C – beveik nėra
Pagal tyrimus, 100 gramų konservuotų ananasų turi tik apie 4 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos, tuo tarpu šviežiame ananase – apie 65 %. Tai dar vienas reikšmingas minusas konservuotų produktų naudai.
Šaltinis: sports.kz
Parašyti komentarą