Vartojant karštą arbatą ar sriubą gali padidėti rizika susirgti stemplės vėžiu. Mokslininkai įspėja nevartoti gėrimų, kurių temperatūra viršija 60 laipsnių Celsijaus. Kaip saugiai gerti arbatą, kad nekiltų pavojus susirgti vėžiu?
Karšti gėrimai didina stemplės vėžio riziką
Tarptautiniame vėžio žurnale (International Journal of Cancer) paskelbtas tyrimas rodo, kad reguliariai geriant karštą arbatą galima susirgti stemplės vėžiu. Žmonėms, kurie per dieną išgeria daugiau nei du puodelius didesnės nei 60 laipsnių temperatūros arbatos, kyla didesnė šios ligos rizika.
Kinijos mokslininkai devynerius metus tyrė beveik 0,5 mln. žmonių. Jie atskleidė du blogiausius gėrimus. Rezultatai parodė, kad žmonėms, geriantiems karštą arbatą, ir tiems, kurie reguliariai vartoja alkoholį, tikimybė susirgti stemplės vėžiu yra penkis kartus didesnė. Mokslininkai pažymi, kad karšti gėrimai pažeidžia stemplės epitelį, todėl jis tampa jautrus vėžiui.
„Karšta arbata pažeidžia stemplės ląsteles, o alkoholis ir cigaretės šią žalą padidina”, interviu laikraščiui „The Telegraph“ sakė Pekino universiteto Sveikatos mokslų centro darbuotojas Lv Junas.
Stemplės vėžys yra piktybinis navikas, kuris vystosi stemplės gleivinėje. Jis gali būti įvairių formų, tačiau paprastai skiriami du pagrindiniai tipai:
- plokščialąstelinė karcinoma – dažniausiai susijusi su cigarečių rūkymu ir alkoholio vartojimu, dažniau aptinkama viršutinėje ir vidurinėje stemplės dalyje;
- adenokarcinoma – dažniausiai išsivysto apatinėje stemplės dalyje, dažnai dėl lėtinės gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) ir nutukimo.
Netinkama mityba lemia beveik trečdalį su vėžiu susijusių mirčių. Tačiau jums nebūtina atsisakyti arbatos ar šiltos sriubos, tiesiog palaukite, kol ji atvės. Kad pavojus būtų kuo mažesnis, ekspertai rekomenduoja, kad gėrimo temperatūra neviršytų 60 laipsnių. Taip galėsite mėgautis juo be jokio pavojaus sveikatai.
Šaltinis: portal.abczdrowie.pl
Parašyti komentarą