Vaisių sultys turi savo priešininkų ir šalininkų. Natūralios, be pridėtinio cukraus, nėra prieštaringai vertinamos, tačiau parduotuvėse galima rasti ir saldintų vaisių gėrimų, klaidinančiai vadinamų sultimis. Tačiau šių vaisių atveju net ir nedidelis cukraus priedas nepakenks, nes jautrumą insulinui gerinančios medžiagos slypi vaisių minkštime, odelėje ir sėklose.
Anksčiau vaisių sultys buvo ruošiamos kiekvienuose namuose. Sandėliukas buvo pilnas butelių aviečių ar juodųjų serbentų sulčių. Dabar už 500 ml natūralių aviečių sulčių sumokėsite net 6-8 eurus. Tarp sveikų sulčių, kurias verta ruošti iš savo sodo vaisių, yra ir tamsiųjų vynuogių sultys, kurios šiandien nėra labai populiarios. Šiuose vaisiuose esantis resveratrolis gali daryti stebuklus.
Tamsios vynuogės yra ne tik vitaminų lobynas
Be populiariojo vitamino C, saldžiuose tamsios spalvos vaisiuose taip pat yra vitamino A, kuris teigiamai veikia regėjimą, vitamino E – vadinamo „jaunystės vitaminu“ – ir B grupės vitaminų, kurie greitina medžiagų apykaitą ir užtikrina sklandų neurologinių jungčių funkcionavimą. Vynuogės taip pat aprūpina organizmą magniu, cinku, kaliu, fosforu, jodu ir geležimi.
Tačiau revoliucinį pritaikymą medicinoje gali turėti resveratrolio, priklausančio antioksidantų grupei, kiekis. 2019 m. žurnale „Acta Biochimica Polonica“ paskelbti tyrimo rezultatai, kurie rodo konkrečią naudą vartojant produktus, kuriuose gausu šios medžiagos.
Resveratrolis pagerina ląstelių jautrumą insulinui, todėl jos lengviau ir efektyviau pasisavina gliukozę iš kraujo, dėl to sumažėja cukraus kiekis. Jis taip pat teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, nes mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį. Jo priešgrybelinis poveikis naudingas maisto pramonei.
Tamsių vynuogių sultys pagal naminį receptą
Tradicinis receptas ruošiamas iš vaisių, cukraus ir vandens. 2 kg tamsiųjų vynuogių reikia 0,5 kg cukraus ir 1,5 puodelio vandens. Sudedamosios dalys verdamos ant silpnos ugnies, kol vaisiai išleidžia sultis. Tada sultys perkošiamos per smulkų sietelį arba marlę ir vėl užvirinamos. Kad vynuogių sulčių gėrimas sandėliuke išsilaikytų visą žiemą, butelius ar stiklainius su sultimis reikia pasterizuoti 10 minučių verdant karštame vandenyje.
Vynuogių sultys iš sulčiaspaudės
Sveikesnis variantas, nes nepridedama cukraus, yra tamsių vynuogių sulčių ruošimas lėtaeigėje vaisių sulčiaspaudėje. Taip paruoštas sultis taip pat galima pasterizuoti, kad jos ilgiau išliktų šviežios.
Resveratrolis ne tik sultyse, bet ir raudonajame vyne
Resveratrolio tyrimai gali paaiškinti vadinamąjį prancūzų paradoksą – jų gyvenimo trukmė viršija europiečių gyvenimo trukmę. Paslaptis gali slypėti dažnai vartojamame raudonajame vyne, kuriame, kaip ir tamsiose vynuogių sultyse, gausu vertingo antioksidanto. Resveratrolis, duodamas pelėms, pailgino jų gyvenimą iki 26 proc.
Šaltinis: pysznosci.pl
Parašyti komentarą