Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Prieš prasidedant sezonui verta žinoti: grilio dūmai kenkia sveikatai labiau nei rūkymas

3 min. skaitymo

Šilti vakarai prie grilio ar laužo atrodo nekenksmingas malonumas. Tačiau medienos ir anglies dūmuose yra daug pavojingų medžiagų, galinčių rimtai pakenkti sveikatai. Tyrimai rodo, kad tokio dūmo įkvėpimas gali būti ne mažiau, o kartais net labiau žalingas nei rūkymas.

Kuo pavojingi dūmai iš grilio ir laužo

Dūmai iš degančių malkų ir anglies – tai ne tik laužo kvapas. Tyrimai rodo, kad įkvėpus dūmų iš medžio, kietųjų dalelių (PM2,5) koncentracija gali būti dešimtis kartų didesnė nei pasyvaus rūkymo atveju. Pavyzdžiui, buvimas šalia atviros ugnies gali sukelti trumpalaikį plaučių funkcijos pablogėjimą ir padidinti kraujospūdį, ypač žmonėms, sergantiems astma.

Medienos degimo dūmai yra tokių pačių toksinių ir kancerogeninių medžiagų, kaip ir cigarečių dūmai, įskaitant benzeną, formaldehidą ir policiklinius aromatinius angliavandenilius (PAA). Be to, JAV Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) vertinimu, vėžio rizika dėl medienos dūmų įkvėpimo gali būti 12 kartų didesnė nei dėl tokio paties kiekio cigarečių dūmų. Šios medžiagos patenka giliai į plaučius ir gali sukelti kvėpavimo takų uždegimą, plaučių funkcijos pablogėjimą ir net širdies ir kraujagyslių sutrikimus.

Be to, laužų ir grilių dūmai yra smulkių dalelių (PM2,5), kurios įsiskverbia giliai į plaučius ir net į kraują. Tai gali sukelti uždegimą, sumažinti plaučių funkciją ir padidinti astmos, bronchito ir kitų kvėpavimo takų ligų riziką. Todėl kepdami šašlykus nestovėkite tiesiai virš ugnies. Ypač kai mėsa pradeda lašėti ir dūmoti – tuo metu kenksmingų medžiagų koncentracija yra didžiausia. Stovėkite šone nuo dūmų srauto, nesilenkite virš grotelių ir, jei įmanoma, naudokite ilgus žnyples, kad laikytumėtės toliau nuo karščio.

Dūmai iš šašlykinės

Kaip sumažinti dūmų žalą?

  • Laikykitės toliau nuo dūmų šaltinio. Net jei vėjas pučia nuo jūsų, dūmai gali keisti kryptį. Nebūkite dūmų zonoje, ypač jei turite vaikų ar kvėpavimo problemų.
  • Rinkitės kokybišką anglį, o geriausia – įprastą malką. Nenaudokite apdorotų lentų, dažyto medžio ar popieriaus – degdami jie išskiria ypač toksiškus junginius.
  • Naudokite ištraukiamąsias ventiliacijos sistemas arba specialias ventiliuojamas kepsninės. Tai ypač svarbu uždarose pavėsinėse arba verandomis.
  • Po maisto gaminimo — vėdinkite patalpas. Jei laiką leidžiate prie laužo arba kepsninės šalia namų, būtinai išvėdinkite patalpas.
  • Praplaukite nosį ir akis. Po kontakto su dūmais bent nuplaukite veidą vandeniu – tai padės pašalinti daleles iš gleivinių.

Sėdėjimas prie laužo ar grilio sukuria malonią atmosferą, bet svarbu nepamiršti galimų pavojų sveikatai. Imtis paprastų atsargumo priemonių padės mėgautis poilsiu gryname ore be žalos plaučiams.

Šaltinis: sports.kz

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus