Rauginti kopūstai – tai produktas, kuris dėl savo skonio ir maistinių savybių vertinamas ištisų kartų. Tačiau ar žinojote, kad raugintų kopūstų sultys turi unikalią sudėtį, kuri gali teigiamai paveikti jūsų sveikatą? Kas ir kodėl šį gėrimą turėtų įtraukti į savo racioną, o kam šis „eliksyras“ yra griežtai draudžiamas? Išsiaiškinkime.
Kodėl naudingos raugintų kopūstų sultys?
Kaip ir pačiuose raugintuose kopūstuose, sultyse yra daug naudingų bakterijų, kurios palaiko žarnyno sveikatą, stiprina imunitetą ir gerina virškinimą.
Raugintų kopūstų sultys yra vitaminų lobynas, pvz:
- vitaminas C – imuniteto pagrindas ir parama audinių regeneracijai
- B grupės vitaminai (ypač B6, B12) – būtini nervų sistemai ir dėmesio koncentracijai.
- vitaminas K – svarbus kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui
- vitaminas E – puikus antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo oksidacinio streso.
Šiame gėrime taip pat yra daug mineralinių medžiagų (kalio, natrio, magnio ir kt.), kurios reguliuoja vandens balansą, palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą bei nervų sistemą. O sultyse esanti pieno rūgštis padeda normalizuoti skrandžio rūgštingumą, skatina fermentų gamybą ir gerina virškinimą.
Be to, reguliariai vartojamos raugintų kopūstų sultys padeda stiprinti imuninę sistemą, saugo organizmą nuo infekcijų, taip pat padeda mažinti svorį – jose yra mažai kalorijų ir maistinių skaidulų, kurios skatina greitą sotumą ir padeda kontroliuoti apetitą.
Kas turėtų gerti raugintų kopūstų sultis?
Turintysvirškinimo problemų
Raugintų kopūstų sultyse gausu probiotikų, kurie susidaro fermentacijos proceso metu. Šios naudingosios bakterijos padeda normalizuoti žarnyno mikroflorą, o tai skatina geresnį virškinimą ir mažina tokių ligų, kaip dirgliosios žarnos sindromas ar dispepsija, simptomus.
Norintiems sustiprinti imuninę sistemą
Sultyse esantys probiotikai palaiko ne tik virškinimo sistemą, bet ir imuninę sistemą. JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos interneto svetainėje paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad reguliariai vartojant fermentuotus maisto produktus organizmas veiksmingiau kovoja su infekcijomis.
Žmonės, patiriantys didelį stresą
Lėtinis stresas neigiamai veikia žarnyną, o mikroflora, savo ruožtu, veikia psichinę būklę. Probiotikų turtingų maisto produktų vartojimas gali padėti sumažinti nerimo lygį ir pagerinti nuotaiką.
Turintiems medžiagų apykaitos sutrikimų
Raugintų kopūstų sultyse yra mažai kalorijų, tačiau gausu B, C ir K vitaminų, kurie padeda normalizuoti medžiagų apykaitą. Produktas taip pat naudingas diabetu sergantiems žmonėms, nes padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Geriausia sultis gerti tuščiu skrandžiu arba 30 minučių prieš valgį. Rekomenduojama dozė: 100-150 ml per dieną (gydytojai pataria pradėti nuo mažų porcijų – 50 ml per dieną). Ją taip pat galima derinti su kitomis sultimis, kad „sušvelnintų“ specifinį ir ne visiems malonų skonį. Sultis laikyti šaldytuve, bet ne ilgiau kaip 5-7 dienas.
Nėščios ir žindančios moterys, taip pat hipertenzija sergantys žmonės prieš vartodami turėtų pasitarti su gydytoju.
Kam nerekomenduojama gerti raugintų kopūstų sulčių?
Nepaisant visų privalumų, raugintų kopūstų sultys turi tam tikrų kontraindikacijų. Jos neturėtų būti vartojamos, jei:
- Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, nes padidėjęs sulčių rūgštingumas gali padidinti uždegimą.
- Ūminės inkstų ligos, nes didelis druskos kiekis gali neigiamai paveikti šių organų veiklą.
- Individualus netoleravimas. Todėl, jei esate alergiški kopūstams ar kitoms sulčių sudedamosioms dalims, geriau atsisakykite jų vartojimo.
- Jei sergate kokiomis nors ligomis ar abejojate dėl raugintų kopūstų sulčių vartojimo, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.
Šaltinis: Sports.kz