Jaunystėje žmonės retai susimąsto apie tinkamą ir subalansuotą mitybą, tačiau brandžiame amžiuje jai skirti ypatingą dėmesį yra itin svarbu norint išvengti sveikatos problemų. Pateikiamas produktų, kurių geriau vengti po 65 metų, sąrašas.
Kokių produktų geriau nevartoti brandžiame amžiuje?
- Neišvirti kiaušiniai. Brandaus amžiaus žmonėms reikėtų vengti neišvirtų kiaušinių su skystu tryniu dėl salmoneliozės rizikos. Taip pat dietologai rekomenduoja kiaušinius gerai iškepti, kad baltymas nebūtų žalias ir neišsilietų keptuvėje.
- Konservuoti vaisiai. Šiuose produktuose yra per daug rafinuoto cukraus, kuris gali sukelti organizmo uždegimą. Be to, konservuoti vaisiai po terminio apdorojimo praranda vitaminą C, kuris prailgina jaunystę ir stiprina imunitetą. Rekomenduojama valgyti daugiau šviežių daržovių ir vaisių, kuriuose gausu augalinės ląstelienos, vitaminų ir antioksidantų. Tokia maistinių medžiagų sudėtis padeda pagerinti virškinimą, normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, stiprina širdį ir atnaujina organizmą ląstelių lygiu.
- Greipfrutų sultys gali sutrikdyti vaistų nuo depresijos ir aukšto cholesterolio pasisavinimą. Šis produktas taip pat trukdo išspręsti miego problemas ir nerimo būsenas. Geriausia vartoti pomidorų, apelsinų ir spanguolių sultis, tačiau saikingai.
- Arbata ir kava. Dėl kofeino šie gėrimai gali padidinti kraujospūdį, o tai labai pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms. Šie gėrimai veikia miegą ir sukelia nemigą. Kofeino taip pat yra skausmą malšinančiuose vaistuose, gazuotuose gėrimuose ir šokolade. Todėl su šiais produktais reikėtų elgtis atsargiai.
- Dirbtiniai saldikliai gali išprovokuoti rimtas širdies ir kraujagyslių sistemos ligas. Mokslininkai įrodė, kad reguliarus gazuotų gaiviųjų gėrimų vartojimas gali sukelti širdies smūgį ar insultą. Be to, šie gėrimai gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, o tai lems svorio augimą.
- Sūrūs produktai taip pat daro neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, ypač jei brandaus amžiaus žmonės serga hipertenzija. Todėl rekomenduojama palaipsniui mažinti druskos vartojimą, į maistą galima dėti įvairių žolelių ir prieskonių. Piktnaudžiaujant maistu su dideliu kiekiu druskos, didės kraujospūdis, organizme kaupsis skysčiai, o tai sukels kūno patinimą.
Šaltinis: tsn.ua
Parašyti komentarą