Tyrimai parodė, kad užplikius arbatos maišelius išsiskiria milijardai mikroplastiko dalelių. Tai gali neigiamai paveikti žarnyno, o kartu ir viso organizmo sveikatą.
Neseniai atliktas Barselonos autonominio universiteto mokslininkų tyrimas atskleidė, kad arbatos maišeliai gali būti milijardų mikroplastiko dalelių šaltinis. Kaip nurodo specialistai, verdant arbatą šios mažytės dalelės išsiskiria ir gali būti absorbuojamos žarnyno ląstelių, netgi pasiekti patį ląstelių branduolį.
Plastiko tarša yra didelė aplinkosaugos problema, daranti poveikį žmonių sveikatai. Maisto pakuotės, įskaitant arbatos maišelius, yra pagrindinis mikroplastiko ir nanoplastiko šaltinis. Ispanijos mokslininkai, naudodami pažangius analizės metodus, ištyrė įvairių rūšių rinkoje esančius arbatos maišelius.
Daugelio naudojami arbatos maišeliai išskiria mikroplastikus, kurie kelia pavojų sveikatai. Barselonos autonominio universiteto mokslininkai nustatė, kad polipropileno ir nailono arbatos maišeliai išskiria milijardus dalelių viename mililitre ir kelia rimtą pavojų visuomenės sveikatai.
Mikroplastiko problemos mastas
Išvados kelia nerimą. Iš polipropileno pagaminti maišeliai išskiria net 1,2 mlrd. dalelių viename mililitre, iš celiuliozės – 135 mln. dalelių, o iš nailono – daugiau kaip 8 mln. dalelių.
„Šiuos teršalus galėjome apibūdinti naujoviškai, naudodami moderniausių metodų rinkinį”, – sako žurnale „Chemosphere“ paskelbto tyrimo autorė Alba Garsija (Alba Garcia).
Svarstant apie mikroplastiko poveikį sveikatai, patartina rinktis nefasuotą arbatą, taip sumažinant kenksmingų dalelių poveikį. Arba galima naudoti celiuliozės arbatos maišelius, išskiriančius mažiausią mikroplastiko kiekį. Rinkdamiesi ekologiškas pakuotes, galite prisidėti prie taršos mažinimo.
Reikia tolesnių tyrimų
Rezultatai rodo, kad žarnyno gleivės vaidina svarbų vaidmenį mikroplastiko absorbcijai. Tyrėjai pabrėžia, kad reikia toliau tirti ilgalaikio šių dalelių poveikio poveikį.
Mokslininkai pabrėžia, kad labai svarbu sukurti standartizuotus bandymų metodus mikroplastiko ir nanoplastiko užterštumui įvertinti ir sukurti reglamentus.
Plastiko dalelės, patekusios į organizmus, gali paveikti imuninę sistemą ir žmogaus sveikatą. Vis dažniau naudojant plastiką maisto pakuotėse, būtina imtis veiksmų šiai taršai mažinti, kad būtų apsaugota visuomenės sveikata. Vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į produktų sudėtį ir vengti perdirbtų versijų, kuriose dažnai slepiasi kenksmingos medžiagos.
Šaltinis: o2.pl
Parašyti komentarą