Ne tik alkoholis, bet ir nesveikas maistas gali pabloginti kepenų sveikatą. Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į lašinius – tradicinį lietuvių virtuvės produktą, kuriame yra sudėtingas riebalų ir biologiškai aktyvių medžiagų kompleksas.
Mitybos specialistė paaiškino, kad per didelis riebalų vartojimas sutrikdo kepenų funkciją. Produkte daugiausia yra sočiųjų riebalų rūgščių (iki 43 %) ir cholesterolio, kurių perteklius gali sutrikdyti lipidų apykaitą organizme. Kepenys, atsakingos už riebalų apykaitą, priverstos dirbti padidėjusiu krūviu.
Ilgalaikė organo perkrova gali sukelti neinfekcinį hepatitą, ligą, kurios metu kepenų ląstelėse kaupiasi riebalai (steatohepatitą). Šiai ligai būdingas kepenų audinio uždegimas ir kepenų funkcijos sutrikimas, galintis sukelti sunkių komplikacijų.
Tačiau verta paminėti, kad taukai turi ir naudingų savybių. Tai riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K, kurie būtini normaliai organizmo veiklai, šaltinis. Be to, lašiniuose yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir seleno – svarbaus mikroelemento imunitetui palaikyti.
Gydytojas rekomenduoja lašinius valgyti nedidelėmis porcijomis ir ne kasdien.
„Lašiniai nėra kasdienis produktas. Sakyčiau, kad lašiniai yra delikatesinis produktas. Žmogus šį produktą gali sau leisti taip pat dažnai, kaip, pavyzdžiui, natūralius raudonuosius ikrus“, – aiškino dietologas.
Kasdien vartojant lašinius, gali būti pažeistos kepenys ir dėl to galima atsidurti ligoninėje. Todėl svarbu laikytis saikingumo vartojant šį tradicinį produktą, atsižvelgiant į individualias organizmo savybes ir bendrą sveikatos būklę.
Ne ukrainitiški lašiniai nekiankia!