Dubajaus šokoladas. Vos prieš kelis mėnesius ši frazė daugeliui lietuvių nieko nesakė. Šiandien socialiniai tinklai tiesiog lūžta nuo jo nuotraukų, o parduotuvių lentynos šluojamos akimirksniu. Unikalus dizainas, ryškios spalvos ir egzotiškas prieskonis – atrodo, šis skanėstas užkariavo tautiečių širdis. Tačiau ar tikrai žinome, ką dedame į burną, godžiai laužydami traškią plytelę?
Pradėkime nuo to, kad tikrasis Dubajaus šokoladas, gaminamas Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Lietuvoje – retenybė. Didžioji dalis parduotuvių siūlo kopijas pagamintas ES arba ne ES, kurių sudėtis kelia rimtų klausimų. Nors gamintojai vilioja prabangiu įvaizdžiu ir užuominomis apie natūralius ingredientus, realybė – visai kitokia.
Paslėpti riebalai ir abejotini priedai
Viena didžiausių Dubajaus šokolado problemų – gausus palmių riebalų kiekis. Šis pigus ir lengvai gaunamas ingredientas dažnai naudojamas pramoninėje gamyboje, siekiant sumažinti sąnaudas. Deja, palmių riebalai turi itin mažai maistinės vertės ir yra siejami su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Štai vieno Lietuvoje įsigyto Dubajaus šokolado etiketė:

Tyrimai rodo, kad palmių riebalai didina „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje ir gali prisidėti prie aterosklerozės vystymosi. Be to, juose gausu sočiųjų riebalų rūgščių, kurios trukdo organizmui pasisavinti vitaminus ir mineralus.
Dar vienas nerimą keliantis faktas – Dubajaus šokolade aptinkami dirbtiniai dažikliai, kvapikliai ir konservantai. Šios medžiagos gali sukelti alergines reakcijas, virškinimo sutrikimus ir net elgesio pokyčius, ypač vaikams.
Pavyzdžiui, kai kuriuose šokoladuose rastas dažiklis tartrazinas (E102) yra siejamas su hiperaktyvumu ir dėmesio sutrikimais. Kitas dažiklis – alura raudonasis AC (E129) – gali sukelti odos bėrimus ir astmos priepuolius. Glicerolis (E422) – dirbtinis saldiklis.
Ar tikrai verta rizikuoti?
Žinoma, vienas šokolado gabalėlis rimtos žalos nepadarys. Tačiau reguliarus tokių produktų vartojimas gali turėti ilgalaikių neigiamų pasekmių sveikatai. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į vaikų mitybą ir vengti produktų, kuriuose gausu palmių riebalų ir dirbtinių priedų.
Vietoj to, rinkitės kokybišką šokoladą, kuriame gausu kakavos (kartusis šokoladas) ir natūralių ingredientų. Skaitykite etiketes, domėkitės sudėtimi ir nepirkite produktų, kurių kilmė kelia abejonių.
Dubajaus šokolado manija – puikus pavyzdys, kaip lengvai pasiduodame gražiai pakuotei ir reklaminiams triukams. Tačiau nepamirškime, kad sveikata – brangiausias turtas. Rinkimės protingai ir rūpinkimės savimi!
Nieko kiesto, Lietuvoje daug dalbajobu
Sukurkite jūs šokolada ryškų,grazia etikete,eco.Įdomu ar pirks.Jei taip krit.mokate.Man jis paprasciausiai neskanus!Nzn.koks tikras Dubajaus yra,bet ka cia pirkau..Bet jau jo pasisekimas stulbinantis,nwt keista,kame reikalas😀
Visada buvo yra ir būs žmonių,kuriuos lengva apgauti.Buvo manija dėl gėrimų,kurie kainavo apie 6-7 e.o dabar centais.Ir mėšlas kurį dabar kiša už aukso kainą.Bet kol būs kvailių,tol ir kvailns juos.