Jis palaiko ne tik širdies, bet ir smegenų sveikatą, ką tik įrodė mokslininkai. Alyvuogių aliejus, vadinamas skystuoju auksu, turi ilgą teigiamų maistinių savybių sąrašą. Tai dažniausiai ekspertų rekomenduojamas maisto produktas.
Skystasis auksas, palaikantis smegenų veiklą
Specialistai jį vadina „skystuoju auksu“ ir rekomenduoja vartoti kasdienėje mityboje. Iki šiol buvo užfiksuota, kad jo savybės, be kita ko, palaiko širdies sveikatą. Dabar mokslininkai įrodė, kad reguliariai dedamas į maistą jis palaiko smegenų funkciją. Naujo tyrimo, kurį atliko Bostono mokslininkai iš Brighamo ir moterų ligoninės bei Harvardo T. H. Čano visuomenės sveikatos mokyklos, duomenimis, kasdien vartojant nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus akivaizdžiai sumažėja kognityvinių funkcijų silpnėjimo rizika.
Tyrėjai beveik tris dešimtmečius stebėjo daugiau kaip 92 000 tyrimo dalyvių. Jie nustatė, kad kasdien vartojant vos pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus pažinimo funkcijų pablogėjimo rizika sumažėjo 28 %. Be to – tie, kurie vartojo daugiausiai alyvuogių aliejaus, žymiai rečiau sirgo bet kuria neurodegeneracine liga.
Ar alyvuogių aliejus prailgina gyvenimą?
Yra ir daugiau tyrimų, patvirtinančių teigiamą alyvuogių aliejaus poveikį.
Mokslo pasaulis alyvuogių aliejų nagrinėja jau daugelį metų. 2023 m. mokslininkai iš Naujosios Zelandijos atliko tyrimą, kuris parodė, kad ypač tyras alyvuogių aliejus 23 % sumažina insulto riziką. Jo teigiamą poveikį lemia jame esantis sekoiridoidas, vadinamas oleuropeino aglikonu. Tai organinis cheminis junginys, pasižymintis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Ši medžiaga apsaugo ląsteles nuo oksidacinės žalos, kurią sukelia laisvieji radikalai, susidarantys vykstant aerobinei medžiagų apykaitai, tuomet aiškino tyrimo autoriai.
Alyvuogių aliejus – esminis mitybos ingredientas
Jo sveikatą stiprinančių savybių sąrašas išties ilgas, įskaitant:
- gerina virškinimą,
- apsaugo nuo aterosklerozės,
- mažina blogojo cholesterolio kiekį,
- yra daugelio sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, vitaminų A, E, D ir K, šaltinis,
- apsaugo nuo aterosklerozės, kraujo krešulių ir tulžies pūslės akmenų,
- padeda gydyti gastritą ir skrandžio opas,
- lėtina organizmo senėjimo procesus,
- teigiamai veikia vaikų kaulų augimą.
Šaltinis: portalspozywczy.pl
Parašyti komentarą