Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Sportas / Sveikata Turite tai savo virtuvėje ir naudojate? Nedelsiant nustokite. Kyla nutukimo ir diabeto rizika
Sportas / Sveikata

Turite tai savo virtuvėje ir naudojate? Nedelsiant nustokite. Kyla nutukimo ir diabeto rizika

Kepimo rankovė maistui
Dalintis

Viena lenkų influencerė iš „Instagram“ pasidalijo svarbia informacija apie virtuvinių rankovių naudojimą gaminant maistą. Pokalbyje su biotechnologe Aleksandra Rutkowska influencerė atkreipė dėmesį į galimą riziką, susijusią su jų naudojimu. Ar rankovės maistui ruošti gali pakenkti mūsų sveikatai?

Mėsos kepimas namuose daug sveikesnis sprendimas nei gatavų dešrelių pirkimas parduotuvėje. Ruošdami šį skanėstą paprastai griebiamės orkaitės rankovės. Atrodo, kad tai puiki idėja, juk rankovė išlaiko mėsos drėgmę ir riebalus, todėl ji būna minkšta ir sultinga. Tačiau ar tai tikrai tokia gera idėja?

Maisto ruošimo rankovė

Ar turėtumėte naudoti kepimo rankoves?

Biotechnologijų ekspertė daktarė Aleksandra Rutkowska interviu su K. Bosacka paaiškino, kad virtuvės rankovės, nors ir populiarios, gali būti kenksmingų medžiagų šaltinis. Įkaitintas plastikas išskiria endokriniškai aktyvius junginius, kurie yra „hormonų apgaudinėtojai“. Tai reiškia, kad jie neabejotinai veikia mūsų endokrininę sistemą. Taigi „nekaltos“ rankovės naudojimo pasekmės gali būti rimtos – nuo nutukimo ir antrojo tipo diabeto iki vaisingumo problemų ir padidėjusios vėžio, įskaitant krūties ir prostatos vėžį, rizikos.

Aukšta temperatūra ir sąlytis su maistu taip pat sukelia mikroplastiko dalelių išsiskyrimą iš plėvelės. Šios nepageidaujamos dalelės patenka į mūsų organizmą, sukeldamos lėtinio uždegimo būseną, kuri yra daugelio civilizacijos ligų, įskaitant vėžį, prologas. Tačiau pavojai nesibaigia vien maisto ruošimu – plastiko atliekos gali grįžti pas mus teršalų pavidalu į geriamąjį vandenį ar žuvį.

Taigi kuo galime pakeisti plastikines virtuvines rankoves? Daktarė Rutkovska siūlo ieškoti saugesnių sprendimų. Galime naudoti tradicinę plieninę kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, jei ji nėra padengta cheminėmis medžiagomis. Taip pat verta griebtis karščiui atsparių indų arba pagamintų iš molio – jie ne tik saugūs sveikatai, bet ir ekologiški.

Šaltinis: fakt.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Sveiki nagai

Vertikalios linijos ant nagų po 40-ies: normalus senėjimo požymis ar pavojaus signalas?

Ar kada nors pastebėjote, kad bėgant metams ant jūsų nagų atsirado neryškios,...

Stulbinantis prieskonis

Galingas prieskonis, natūraliai reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje, trigliceridus ir cholesterolį

Tarp sėklų, kurios paliko pėdsaką natūraliosios medicinos istorijoje, nedaugelis yra tokios universalios...

Stresas ir gyvenimo kokybė

Šie keturi įpročiai trumpina gyvenimą: mokslininkų išvados nustebins

Ar manote, kad gyvenimo trukmę lemia tik paveldimumas? Nauji tyrimai rodo, kad...