Viena lenkų influencerė iš „Instagram“ pasidalijo svarbia informacija apie virtuvinių rankovių naudojimą gaminant maistą. Pokalbyje su biotechnologe Aleksandra Rutkowska influencerė atkreipė dėmesį į galimą riziką, susijusią su jų naudojimu. Ar rankovės maistui ruošti gali pakenkti mūsų sveikatai?
Mėsos kepimas namuose daug sveikesnis sprendimas nei gatavų dešrelių pirkimas parduotuvėje. Ruošdami šį skanėstą paprastai griebiamės orkaitės rankovės. Atrodo, kad tai puiki idėja, juk rankovė išlaiko mėsos drėgmę ir riebalus, todėl ji būna minkšta ir sultinga. Tačiau ar tai tikrai tokia gera idėja?
Ar turėtumėte naudoti kepimo rankoves?
Biotechnologijų ekspertė daktarė Aleksandra Rutkowska interviu su K. Bosacka paaiškino, kad virtuvės rankovės, nors ir populiarios, gali būti kenksmingų medžiagų šaltinis. Įkaitintas plastikas išskiria endokriniškai aktyvius junginius, kurie yra „hormonų apgaudinėtojai“. Tai reiškia, kad jie neabejotinai veikia mūsų endokrininę sistemą. Taigi „nekaltos“ rankovės naudojimo pasekmės gali būti rimtos – nuo nutukimo ir antrojo tipo diabeto iki vaisingumo problemų ir padidėjusios vėžio, įskaitant krūties ir prostatos vėžį, rizikos.
Aukšta temperatūra ir sąlytis su maistu taip pat sukelia mikroplastiko dalelių išsiskyrimą iš plėvelės. Šios nepageidaujamos dalelės patenka į mūsų organizmą, sukeldamos lėtinio uždegimo būseną, kuri yra daugelio civilizacijos ligų, įskaitant vėžį, prologas. Tačiau pavojai nesibaigia vien maisto ruošimu – plastiko atliekos gali grįžti pas mus teršalų pavidalu į geriamąjį vandenį ar žuvį.
Taigi kuo galime pakeisti plastikines virtuvines rankoves? Daktarė Rutkovska siūlo ieškoti saugesnių sprendimų. Galime naudoti tradicinę plieninę kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, jei ji nėra padengta cheminėmis medžiagomis. Taip pat verta griebtis karščiui atsparių indų arba pagamintų iš molio – jie ne tik saugūs sveikatai, bet ir ekologiški.
Šaltinis: fakt.pl
Parašyti komentarą