Vandens virinimas suvokiamas kaip veiksmingas būdas išvalyti jį nuo bakterijų ir kitų teršalų. Tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, kad kiekvieno virimo metu vanduo praranda dalį mineralų ir kitų medžiagų.
Tačiau, nepaisant to, pakartotinai užvirintą vandenį galima gerti ir daugeliu atvejų jis yra saugus. Tačiau yra tam tikrų apribojimų ir dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį:
Pakartotinio virimo metu vanduo gali netekti kai kurių ištirpusių dujų ir vandenyje tirpių medžiagų, o tai gali turėti įtakos vandens skoniui ir aromatui.
Kai kurių mineralinių medžiagų praradimas: virinant gali išgaruoti kai kurios mineralinės medžiagos. Jei vanduo buvo pakartotinai užvirintas, dėl to gali dar labiau sumažėti naudingų mineralinių medžiagų.
Kenksmingų medžiagų buvimas: Jei vanduo užterštas kenksmingomis medžiagomis, pakartotinai virinant jų kiekis nesumažės, bet gali padidėti.
Deguonies netekimas: virinant gali išgaruoti deguonis, o tai gali turėti įtakos vandens skoniui.
Vyrauja nuomonė, kad 2 ar daugiau kartų virintas vanduo tampa „negyvas“ ir galbūt net pavojingas. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad ne visas vanduo yra vienodas. Apie tai instagrame pranešė dietologė Bogdana Vološovič.
Pasak nutriciologės, vanduo gali turėti skirtingų mineralų ir būti skirtingo skonio, priklausomai nuo šaltinio ir apdorojimo metodų. Verdantis vanduo padeda sunaikinti kenksmingus mikroorganizmus.
„Tačiau vyrauja nuomonė, kad virinimo metu išsiskiria arsenas, fluoras ir nitratai – kenksmingi mineralai, kurie gali kelti mirtiną grėsmę žmonėms“.
Specialistė pabrėžia, kad šie mineralai gali būti pavojingi, tačiau tik dideliais kiekiais, jei vartojami kasdien. Tačiau vandenyje, kuris teka vietinėmis vandens sistemomis, yra šuliniuose arba išpilstytas į butelius, paprastai šių mineralų yra saugūs žmonėms kiekiai.
Virinant vandenį, dalis jo išgaruoja, o mineralai lieka vandens likučiuose. Kiekvieną kartą virinant mineralinių medžiagų koncentracija gali didėti, o vandens tūris mažėti.
„Nors moksliškai šis argumentas yra pagrįstas, tačiau neatsižvelgiama į tai, kad vandens šaltiniai nuolat tikrinami dėl užterštumo ir įrodyta, kad jie yra saugūs vartoti“, – sako Vološovič.
Vadinasi, pavojingų mineralų tokiais kiekiais vandenyje tikriausiai nebūtų, išskyrus galimas stichines ar chemines nelaimes.
Apskritai, jei pirminis vanduo buvo švarus ir saugus gerti, pakartotinis virinimas paprastai nesukelia rimtų problemų. Tačiau jei abejojate vandens kokybe, geriau naudoti šviežią vandenį arba naudoti filtravimo sistemas.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą