Pradžia Straipsniai Sportas / Sveikata Virtuvės įrankis, kurį naudojate kasdien gali būti kancerogeniškas: PSO skelbia aliarmą
Sportas / Sveikata

Virtuvės įrankis, kurį naudojate kasdien gali būti kancerogeniškas: PSO skelbia aliarmą

Keptuvė su nelimpančia danga
Keptuvė su nelimpančia danga
Dalintis

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo apie riziką, susijusią su tam tikrais junginiais, naudojamais virtuvės įrankiuose – ypač perfluoroktanine rūgštimi (PFOA), kuri yra klasifikuojama kaip kancerogeninė medžiaga. Šios medžiagos naudojimas Europos Sąjungoje uždraustas nuo 2020 m., tačiau anksčiau ji buvo dažnai naudojama nelimpančiose keptuvėse su teflono (dar vadinamo politetrafluoretilenu – PTFE) danga.

Nors ši medžiaga dabar nebevartojama naujai gaminamuose virtuvės reikmenyse, vis dar rekomenduojama vengti nereikalingo kontakto su šiomis medžiagomis, žinomomis kaip PFAS, nes jos vis dar aptinkamos įvairiuose pramoniniuose produktuose.

Toksiškos medžiagos kasdieniuose produktuose

Teflonas ilgą laiką buvo vienas populiariausių virtuvės dangų dėl savo gebėjimo neleisti maistui prilipti prie paviršiaus. Vis dėlto jo gamybai dažnai naudoti per- ir polifluoralkiliniai junginiai (PFAS) sukėlė nerimą mokslininkams ir kontrolės institucijoms dėl galimų kancerogeninių savybių.

Šios medžiagos buvo naudojamos ne tik virtuvės reikmenyse, bet ir neperšlampamuose tekstilės gaminiuose, pesticiduose, priešgaisrinėse putose, maisto pakuotėse ir net kosmetikos priemonėse.

Tyrimai parodė, kad PFAS labai ilgai išlieka aplinkoje ir gali kauptis žmogaus organizme, taip didindami tam tikrų vėžio formų riziką. Todėl PSO ragina sumažinti arba visiškai atsisakyti jų naudojimo – ypač siekiant apsaugoti geriamąjį vandenį nuo taršos.

Ar iš tikrųjų kyla pavojus sveikatai?

Aliarma paskatino tai, kad žmonių, naudotų produktus su šiomis medžiagomis, kraujyje buvo rasta jų likučių. Vis dėlto ekspertai pabrėžia, kad rizika yra labai maža, jei keptuvės ar kiti indai yra geros būklės. PFOA buvo naudojama vidinėje teflono sluoksnio dalyje, o ne ant paviršiaus, kuris tiesiogiai liečiasi su maistu.

Be to, nuo 2020 m. pagamintos nelimpančios keptuvės jau nebeturi šios medžiagos, tad jų naudojimas įprastomis sąlygomis laikomas saugiu.

Vis dėlto, siekiant dar labiau sumažinti bet kokią riziką, ekspertai rekomenduoja laikytis kelių priežiūros taisyklių:

  • naudoti medinius arba silikoninius įrankius, kad nesubraižytumėte dangos;
  • neleisti keptuvei staigiai atvėsti, t. y. neplauti jos iškart po gaminimo;
  • plauti ją šiltu vandeniu su švelniu muilu.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Magnio trūkumas ir jo svarba

Magnio svarba karštuoju sezonu: trūkstant šio elemento gali kamuoti prasta savijauta

Vasara – tai ne tik saulė, atostogos ir aktyvus gyvenimo būdas, bet...

Eurobasket 2025 tvarkaraštis / Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

EuroBasket 2025: Išsamus krepšinio čempionato tvarkaraštis

2025 metų Europos krepšinio čempionatas, vyksiantis nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 14...

Alkoholio nebereikėtų vartoti nuo 65 metų

Kodėl vis daugiau jaunų žmonių atsisako alkoholio? Nauja karta renkasi blaivesnį gyvenimą

Alkoholis – daugelio vakarėlių ir švenčių simbolis – vis dažniau praranda savo...

Jūsų turimas ventiliatorius

Kylant temperatūrai, dauguma griebiasi tokių sprendimų kaip oro kondicionieriai ar ventiliatoriai

Tačiau, nors ventiliatorius šalia lovos gali atrodyti kaip išsigelbėjimas, vienas sveikatos ekspertas...