Šaltalankį galima priskirti prie rekordininkų pagal vitamino C kiekį: 100 g produkto yra dvigubai didesnė jo paros norma.
Taip pat šaltalankiuose rasite (100 g produkto):
- vitamino E – 33 % paros normos;
- mangano – 47 %;
- vario – 24 %;
- molibdeno – 16 %.
Organinės rūgštys
Tyrimai parodė, kad įvairios šaltalankių rūšys turi skirtingo tipo ir koncentracijos organinių rūgščių.
Užfiksuota cinamono, obuolių, gintaro, pirovynuogių, vyno, vyno, acto, skruzdžių ir citrinos rūgščių. Kai kuriose veislėse taip pat aptikta oksalo ir izolimono rūgščių.
Karotenoidai
β-karotenas yra pagrindinis šaltalankių karotinoidas, jo koncentracija uogose yra 15-55 %, o žievelėje, minkštime ir sėklų aliejuje – 26-34 %. Būtent ši medžiaga suteikia uogoms ryškią spalvą: nuo oranžinės iki beveik raudonos.
Polifenoliai
Šaltalankiuose yra daugiau kaip 100 polifenolinių junginių, iš kurių vyrauja fenolinės rūgštys ir flavonoidai (flavonoliai, katechinai, antocianidinai).
Riebalų rūgštys
Šaltalankiai pasižymi gausiu polinesočiųjų (omega-3 ir 6) ir mononesočiųjų (omega-9) riebalų rūgščių rinkiniu:
- omega-9 (oleino rūgštis) – 17 %;
- omega-3 (alfa-linoleno rūgštis) – 34 %;
- omega-6 (linolo rūgštis) – 31 %.
Šaltalankiai unikalūs ir tuo, kad yra retas omega-7 (palmitoleino rūgšties), kuri priskiriama mononesočiosioms riebalų rūgštims, šaltinis. Jos koncentracija siekia 30 %.
Įdomu tai, kad mononesočiųjų riebalų rūgščių koncentracija laukiniuose šaltalankiuose yra daug didesnė nei kultūriniuose šaltalankiuose. Dėl tokios sudėties šaltalankiai yra labai naudingi sveikatai ir gali būti naudojami įvairiais būdais.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą