Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Užsienyje jis nepageidaujamas, o Lietuvoje – kulinarinis herojus. Ar žinote apie ką mes čia?

2 min. skaitymo

Majonezas daugeliui lietuvių yra ne tik padažas, bet ir emocinis ryšys su tradicijomis. Šeimos šventės, margaspalvės mišrainės ar pusryčių sumuštiniai – sunkiai įsivaizduojami be šio balto, kremiško pagardo. Tačiau retas susimąsto, kad šis skanus įprotis gali tyliai kenkti sveikatai – ypač širdžiai.

Kodėl daugelis majonezo vengia?

Vakarų Europoje ar Šiaurės Amerikoje majonezas retai sutinkamas kasdienėje virtuvėje. Jis dažnai įtraukiamas į nesveikų produktų sąrašą dėl didelio kaloringumo ir menkos maistinės vertės. Pagrindinė problema – tai riebalų kiekis. Viename šaukšte majonezo gali būti daugiau kalorijų nei pusėje šokoladinio batonėlio.

Be to, pramoninis majonezas dažnai gaminamas iš pigiausių aliejų, o jame esantys riebalai – daugiausia omega-6, kurių perteklius organizme skatina uždegimus. Kai kuriuose gaminiuose vis dar randama ir transriebalų, kurie itin žalingi širdžiai.

Kas slepiasi už šio balto padažo?

Pagrindiniai ingredientai – augalinis aliejus, kiaušinių tryniai, actas ar garstyčios. Tačiau gamybos grandinėje atsiranda visa eilė papildomų cheminių junginių. Stabilizatoriai, konservantai, skonio stiprikliai – padeda išlaikyti tekstūrą, spalvą, skonį ir ilgaamžiškumą, bet sveikatai naudos neturi.

Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į dažną majonezo priedą – E385, dar žinomą kaip kalcio dinatrio EDTA. Tai medžiaga, naudojama metalų surišimui, popieriaus ar audinių pramonėje. Majoneze ji naudojama emulsijos stabilizavimui. Tačiau nuolatinis jos vartojimas gali sukelti skrandžio spazmus, viduriavimą, netgi padidinti vėžio riziką.

Pats skaniausias naminis majonezas

Ar reikia atsisakyti majonezo?

Nebūtina visiškai išbraukti majonezo iš mitybos. Svarbu – kiek ir kokį pasirinkti. Geriausias sprendimas – naminė versija, pagaminta iš aukštos kokybės aliejaus, šviežių kiaušinių trynių, citrinos sulčių ir garstyčių. Tokia versija neturi konservantų ir gali būti pritaikyta pagal jūsų skonį.

Taip pat verta išbandyti alternatyvas – graikišką jogurtą, humusą, avokado tyrę ar net garstyčias su trupučiu medaus. Šie padažai yra ne tik mažiau kaloringi, bet ir maistingesni.

Majonezas – tai ne tik skonis, bet ir sveikatos iššūkis. Rinkdamiesi, ką dėti į lėkštę, prisiminkite – mažiau yra daugiau. Svarbiausia – saikas ir sąmoningas pasirinkimas.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus