Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Sportas / Sveikata Neišpasakytas mėsos kenksmingumas. Todėl žmonės tiek daug serga
Sportas / Sveikata

Neišpasakytas mėsos kenksmingumas. Todėl žmonės tiek daug serga

Kaip rūkoma mėsa ir dešros
Dalintis

Storosios žarnos vėžys užima antrą vietą (po plaučių vėžio) pagal dažnumą. Manoma, kad šiais metais juo susirgs itin daug žmonių. Tuo tarpu naujausi tyrimai rodo, kad perdirbtos mėsos valgymas smarkiai padidina vėžio riziką.

 

Vienos rūšies mėsa sukelia storosios žarnos vėžį

ZOE programos, kurią, be kita ko, parengė Londono karališkojo koledžo mokslininkai, autoriai įspėja, kad per kelis dešimtmečius vyresnių nei 65 metų žmonių grupėje storosios žarnos vėžio atvejų skaičius sumažėjo, o jaunesnių nei 50 metų žmonių grupėse padidėjo net dvigubai. Specialistai įspėja, kad iki 2030 m. šios rūšies vėžys bus dažniausia mirties nuo vėžio priežastis.

„Šiuo metu labiausiai pastebimas sergamumo didėjimas tarp keturiasdešimtmečių ir šiek tiek anksčiau, nors daugėja ir trisdešimtmečių, kurie jau serga pažengusiu žarnyno vėžiu. Taigi amžiaus riba akivaizdžiai mažėja. To dar visai neseniai nebuvo, todėl ši tendencija kelia didelį nerimą”, – interviu WP abcHealth sakė gastrologas profesorius Wojciechas Marliczas.

Mokslininkai nepaliaujamai ieško atsakymų, kodėl storosios žarnos vėžys pirmauja liūdnai pagarsėjusioje statistikoje. Jie pabrėžia, kad pagerėjo informuotumas ir diagnostikos metodai. Kita vertus, tai vėžys, kuris yra glaudžiai susijęs su gyvenimo būdo veiksniais. Alkoholis, cigaretės, nutukimas ir metabolinis sindromas, fizinio aktyvumo stoka ir, svarbiausia, netinkama mityba turi didelę įtaką storosios žarnos vėžio išsivystymui.

Rūkyta mėsa

„Jis priklauso vėžio, susijusio su modernizuota gyvensena, grupei ir yra pasekmė to, kad mes persivalgome labai perdirbtų produktų”, – interviu WP abcZdrowie aiškino gydytojas onkologas Pawelas Potocki.

Naujausias tyrimas, pasirodęs žurnale „Nutrients“, nurodo vieno iš stipriausių kancerogenų vaidmenį mityboje. Vokietijos mokslininkai analizavo 7291 dalyvio atrankinės kolonoskopijos duomenis ir 4774 dalyvių pogrupio genotipinę informaciją.

Išvados buvo aiškios: nors raudonos mėsos vartojimas nebuvo reikšmingai susijęs su didesne vėžio rizika, perdirbtos mėsos valgymas dažniau nei kartą per savaitę padidino storosios žarnos vėžio riziką, atitinkančią 19-ąjį percentilį pagal didesnį poligeninės rizikos balą (PRS).

Keliais mėnesiais anksčiau šį mitybos elementą nagrinėjo ir JAV Kecko medicinos mokyklos (Keck School of Medicine at USC) mokslininkai, analizuodami beveik 30 000 storosios žarnos vėžiu sergančių žmonių ir beveik 40 000 vėžiu nesergančių asmenų surinktus duomenis.

Žurnale „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“ paskelbti duomenys rodo, kad žmonėms, kurie valgo daugiau raudonos ar perdirbtos mėsos, rizika susirgti vėžiu yra net 30-40 proc. didesnė. Dar anksčiau Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) nurodė, kad tiek raudona, tiek perdirbta mėsa yra kancerogenai.

Nors tikslių duomenų, nurodančių, kiek perdirbtos mėsos – šaltienos, dešrų ar dešrelių – lenkai suvartoja, nėra, Centrinės statistikos tarnybos duomenimis, per metus suvalgome daugiau kaip 70 kg mėsos. Ne paslaptis, kad dabar, vasaros sezono metu, tokius produktus taip pat mėgstame dėti ant grotelių. Tai yra papildomas rizikos veiksnys.

Rūkyta mėsa, šoninės griežinėliai ir dešrelės yra nitrozaminų arba policiklinių aromatinių angliavandenilių – medžiagų, kurių kenksmingumą dar labiau padidina kaitinimas ant ugnies, šaltinis.

„Riebalai, kurie ištirpsta nuo mėsos liečiantis su ugnimi, išskiria kenksmingus dūmus, kurie nusėda ant maisto ir kuriuos mes taip pat įkvepiame. Tai stiprus kancerogenas, o jo kancerogeniškumas su laiku didėja. Raudona mėsa taip pat yra geležies šaltinis, todėl jos perteklius pats savaime gali skatinti vėžį”, – aiškina klinikinės mitybos specialistas medicinos mokslų daktaras Kamilas Paprotny interviu WP abcHealth.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad tokių produktų buvimas racione taip pat yra kepenų suriebėjimo, antsvorio ar nutukimo atsiradimo, metabolinio sindromo, galiausiai hipertenzijos ir širdies ligų šmėkla.

Sveikata ir rūkyta mėsa

Kenkia žarnyno mikrobiomui

Neseniai grupės mitybos specialistų „Instagram“ paskyroje paskelbtame įraše pasirodė informacija apie dar vieną mėsos vartojimo pertekliaus poveikį. Ypač tai pasakytina apie pastaruoju metu vis labiau populiarėjančias keto arba mėsėdžių dietas, kuriose zoonozės produktams tenka pagrindinis vaidmuo.

„Tai yra mėsėdžių arba keto dietų mados, kuri pastaraisiais metais tiesiog sprogo, pasekmė. Kita vertus, tiek maža mėsos kaina, tiek siaubingos pastarųjų metų pragyvenimo išlaidos lemia šio produkto populiarumą lenkų mityboje. Neapgaudinėkime savęs, dešrelių, šaltienos, dešrų, bet ir greito maisto, pavyzdžiui, kebabų, vartojimas nuolat auga“, – pripažino MA Paprotny.

„Augalų išbraukimas iš mitybos raciono gali turėti dramatiškų pasekmių žarnyno mikrobiomui!“ – rašoma @institute_mz pranešime. Pranešimo autoriai pabrėžia, kad mėsos perteklius, išbraukiant augalinius produktus, sukelia „dramatiškus“ žarnyno mikrobiomo pokyčius per mažiau nei 24 valandas.

„Dėl sutrikusios tulžies rūgščių sekrecijos padidėja žarnyno ar kepenų uždegimo ir vėžio rizika,“ – rašoma pranešime.

Tyrimai rodo, kad didelė augalinių produktų dalis mityboje sukelia naudingus žarnyno mikrobiotos pokyčius, t. y. padidėja Bifidobacterium ir Lactobacillus bakterijų kiekis, o didesnis gyvūninių baltymų kiekis „maitina“ patogenines bakterijas, įskaitant Bacteroides, Alistipes ir Bilophila.

 

Trečiasis tylusis žudikas

Storosios žarnos vėžys kartais vadinamas tyliuoju žudiku, nes ilgą laiką nesukelia jokių būdingų simptomų. Ekspertai įspėja, kad storosios žarnos vėžys gali apsimesti virškinamojo trakto negalavimais, tokiais kaip virškinimo sutrikimai, pilvo skausmas ar pilvo pūtimas.

Tačiau yra ir vadinamųjų specifinių simptomų, kurie turėtų sužadinti onkologinį budrumą. Tai kraujas išmatose kiekvieną kartą, taip pat staigus ir nuolatinis tuštinimosi ritmo pasikeitimas. Staigus viduriavimas, galbūt vidurių užkietėjimas, tuštinimasis tampa skausmingas, ir galiausiai storosios žarnos vėžiui būdingos plonos kaip pieštukas išmatos, atsiradusios dėl susiaurėjimo storojoje žarnoje, – aiškino daktaras Potocki.

 

Šaltinis: Abczdrowie.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

1 Komentaras

guest
1 Komentaras
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Raima
Raima
prieš 5 mėnesių

Serga nuo krovininių skiepų. Kurie sukurti žmonių populiacijos mažinimui.

Panašūs straipsniai
Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Ar skausmas trukdo kasdienai

Ar skausmas trukdo kasdienai? Atrask kineziterapiją, kuri padeda judėti be vaistų

Vis dažniau pastebima, kad skausmas, kuris prasideda nuo lengvo tempimo ar diskomforto,...

Kepenų suriebėjimas / shutterstock.com/g/JoPanuwatD

Jie valo toksinus, palaiko kepenis. Gerkite, kad išvengtumėte riebalinės kepenų ligos.

Suriebėjusios kepenys ne visada yra piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Šio gyvybiškai svarbaus organo...

Saldymedžio šaknies nuoviras

Norite sulieknėti, išvalyti žarnyną ir pagreitinti medžiagų apykaitą? Reikės 3-4 šių šakelių

Būna taip, kad laikotės dietos, bet rezultatas – minimalus arba jo išvis...