Nors didžiausi šalčiai tikriausiai dar tik laukia, jau dabar ieškome veiksmingų būdų sušilti. Vienas iš jų – pašildyto alkoholio gėrimas. Tačiau ekspertai įspėja, kad tai gerdami galime padaryti daugiau žalos nei naudos.
Apgaulingas šilumos pojūtis
Žiemą daugelis mėgsta pašildytą alkoholinį gėrimą, aiškindami, kad tai geras būdas sušilti. Tokie gėrimai kaip karštas vynas, karštas vyšnių sidras ar karštas alus yra labai populiarūs. Ir nors juos išgėrus labai greitai sušylame, tai labai klastingas jausmas.
„Alkoholio gėrimas yra bene blogiausias būdas sušilti. Išgėrę stipriųjų gėrimų susidarome klaidingą įspūdį, kad sušilome, tačiau iš tiesų alkoholis tik išplečia kraujagysles”, – interviu WP abcZdrowie perspėja šeimos medicinos specialistė, Lenkijos mitybos draugijos narė ir Integracinės medicinos instituto ‚Arcana‘ įkūrėja daktarė Magdalena Cubała-Kucharska.
Ekspertė aiškina, kad po trumpalaikio šilumos pojūčio kūnas pradeda atvėsti. Neteisingas situacijos įvertinimas gali prisidėti prie hipotermijos (per didelės hipotermijos), nušalimų. Alkoholis taip pat neigiamai veikia širdies veiklą – jis sutrikdo nervų sistemos veiklą, todėl padidėja širdies priepuolio rizika.
„Apskaičiuota, kad vidutiniškai 50 g suvartoto alkoholio kūno temperatūrą sumažina iki pusės laipsnio. Geras didelio kiekio alkoholinių gėrimų pakaitalas būtų žiemos arbatos. Jas galime paruošti pridėję, pavyzdžiui, aviečių sulčių, imbiero ar cinamono. Gerdami tokį šiltą skystį sušilsite akimirksniu. Alkoholis tiesiogiai veikia kraujotaką, o karšta arbata – ne, todėl ji nesuteiks klaidingo šilumos jausmo. Be to, toks gėrimas turės priešuždegiminį poveikį”, aiškina daktarė Cubała-Kucharska.
Šaltinis: Abczdrowie.pl