Metų pradžioje daugelis žmonių žada sau pagaliau pereiti prie sveikos mitybos ir stebėti savo mitybą, praneša Sports.kz. Tačiau sveika mityba turi daugybę niuansų, o kartais net patys sveikiausi produktai gali būti labai kenksmingi jūsų organizmui.
Amerikiečių mitybos specialistė ir saugios mitybos specialistė (socialiniuose tinkluose ji veda tinklaraštį slapyvardžiu @hydroxyde) papasakojo apie populiarią daržovę, kurią galima laikyti tikra bakterijų veisykla. Kalbame apie žalius daigus.
Geriausia nerizikuoti
Daigai auginami iš sėklų ir pupelių šiltomis ir drėgnomis sąlygomis. Jų dažnai dedama į salotas, sumuštinius ir naudojami karštiems patiekalams gardinti. Daigai ypač populiarūs tarp sveikatos fanatikų, nes juose gausu vitamino C ir magnio.
Štai dar kelios priežastys, kodėl daigai laikomi sveiku maistu:
- kviečių daigų sudėtyje yra nesočiųjų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių;
- pupelių daigai turi daug antioksidantų ir skaidulų, juose gausu augalinių baltymų;
- daigintos saulėgrąžų sėklos turi priešuždegiminių, antibakterinių, atsikosėjimą lengvinančių, žaizdas gydančių savybių, padeda mažinti cholesterolio kiekį;
- daigintos žalios grikių sėklos padeda stiprinti kraujagysles, nustatyti medžiagų apykaitos procesus.
Tačiau sąlygos, kuriomis auginami daigai, yra idealios bakterijų dauginimuisi. Ir jei prieš dedant į lėkštę žalumynai niekaip termiškai neapdorojami, galite apsinuodyti.
Žali daigai gali būti užkrėsti E. coli, listerijomis ir salmonelėmis, rašo „Daily Mail“.
JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) ekspertai rekomenduoja prieš valgant daigus bent jau kruopščiai nuplauti. Tačiau saugiausias būdas apsisaugoti – termiškai apdoroti daigus.
Šaltinis: Doctorpiter.ru