Sviestas beveik kasdien naudojamas maistui gaminti ir sumuštiniams pertepti. Nors jis gali būti laikomas ilgiau nei kiti produktai, jo galiojimo laikas taip pat gali pasibaigti arba jis gali tapti kartus dėl vienos klaidos. Dėl oksidacijos svieste esantys riebalai gali pasenti. Tuomet pakinta riebalų molekulių struktūra, o tai turi įtakos skoniui, kvapui, tekstūrai ir spalvai.
Kaip sužinoti, ar sviestas sugedo?
- Sviestas gali patamsėti arba gali pradėti atsirasti pelėsis;
- Senesnis sviestas gali būti grūdėtesnės tekstūros;
- Kvapas gali tapti rūgštus, nemalonus ir pelėsinis, primenantis mėlynojo sūrio, acto ar nešvarių kojinių kvapą;
- Rūgštus, kartus skonis arba jo trūkumas.
Ar galiu valgyti sviestą pasibaigus galiojimo laikui?
Ant pakuotės visada nurodoma galiojimo data, tačiau sviestą galima valgyti ir po šios datos, jei jis vis dar gerai atrodo, kvepia ir yra gero skonio.
Kaip ir kur tinkamai laikyti sviestą?
Sviestą geriausia laikyti originalioje pakuotėje. Atidarytą sviestą reikėtų suvynioti į plastikinę plėvelę arba foliją ir įdėti į sandarų indą, kad jis nesioksiduotų.
Šaldytuve jis neturėtų būti laikomas ant lentynų, o geriau jį dėti į šalčiausią šaldytuvo dalį. Neišpakuotą sviestą šaldytuve galima laikyti iki 2 mėnesių.
Kambario temperatūroje jį galima laikyti trumpiau, tik iki 5 dienų.
Šaltinis: Sports.kz
Gali tik valdžia seimunai.