Vištienos mėsa jau seniai pelnė dietinio ir sveiko produkto reputaciją, tačiau, kaip ir bet kuris kitas produktas, ji turi savo ypatumų ir niuansų, į kuriuos verta atsižvelgti ją vartojant.
Vištienos mėsa gausi baltymų ir joje yra minimalus riebalų kiekis, todėl ji yra idealus pasirinkimas tiems, kurie siekia palaikyti sveiką gyvenimo būdą arba numesti svorio. Baltymai yra statybinė organizmo medžiaga, jie padeda atkurti audinius ir palaikyti raumenų masę. Be to, vištienos riebalai lengvai tirpsta ir įsisavinami, todėl jie yra leidžiami net sergant tokiomis ligomis kaip kepenų riebalų hepatitas.
Nepaisant daugybės privalumų, vištienos mėsa gali būti potencialiai pavojinga, jei nesilaikoma tam tikrų atsargumo priemonių. Gamyboje paukščiai dažnai šeriami hormonais ir antibakteriniais vaistais, kad augtų greičiau, ir šie priedai gali kauptis mėsoje, ypač tamsiose jos dalyse, tokiose kaip šlaunys ir blauzdos. Todėl, jei norite sumažinti riziką, kad į organizmą pateks nepageidaujamų medžiagų, pirmenybę reikėtų teikti vištienos krūtinėlei.
Vištienos mėsos paruošimo būdas yra labai svarbus jos naudai ir saugumui. Rūkymas ir kepimas aliejuje gali sukelti kenksmingų medžiagų susidarymą, o tai sumažina produkto naudą. Geriausia vištieną gaminti garuose, virti arba kepti orkaitėje, kad būtų išsaugota kuo daugiau maistinių medžiagų ir sumažinta rizika.
Kitas svarbus aspektas yra salmoneliozės, bakterijos, kuri gali sukelti rimtas žarnyno infekcijas, rizika. Kad to išvengtumėte, vištieną reikia kruopščiai paruošti, vengiant vartoti ją pusiau žalią. Taip pat svarbu laikytis higienos virtuvėje: kruopščiai plauti rankas ir paviršius, kurie liečiasi su žalia mėsa.
Žmonės, kurie yra alergiški vištų kiaušiniams, turėtų būti atsargūs, nes gali būti kryžminė alergija vištienos mėsai. Jei esate linkęs į alergijas, prieš įtraukdami vištieną į savo racioną, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.
Vištienos mėsa dažnai įtraukiama į įvairias dietas dėl savo gebėjimo greitai sukelti sotumo jausmą ir slopinti alkio centrus galvos smegenyse. Tai padeda kontroliuoti apetitą ir skatina svorio mažėjimą. Lengvi sultiniai, pagrįsti vištienos mėsa, rekomenduojami nusilpusiems ir sergantiems žmonėms, kad palaikytų jėgas ir paspartintų atsigavimą.
Interviu Roskachestvo endokrinologas pažymėjo didžiulę turtingo sultinio naudą pacientams.
„Natūralus vištienos sultinys yra turtingas B grupės vitaminais, kurie tiesiogiai dalyvauja normalizuojant medžiagų apykaitą visame organizme, teigiamai veikia centrinės nervų sistemos veiklą, taip pat padeda kovoti su miego sutrikimais ir depresinėmis būklėmis”, – sakė Elena Siurakšina.
Vištienos mėsa gali būti puikus priedas prie raciono, jei ji tinkamai pasirenkama ir paruošiama. Laikydamiesi paprastų atsargumo priemonių, galite mėgautis daugybe įvairių patiekalų.
Šaltinis: Sports.kz