Vienkartinės plastikinės pakuotės gali išplauti pavojingas chemines medžiagas į maistą, kuris yra skirtas išsinešimui, todėl gali padidėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Eksperimentų su žiurkėmis metu Kinijos mokslininkai rado įrodymų, kad geriant vandenį su įvairiais cheminiais priedais, kurie išsiplauna iš kaitinamų plastikinių pakuočių, organizme atsiranda pokyčių, kurie prasideda nuo pakitusių žarnyno bakterijų.
Vos tris mėnesius šį plastiko teršalų kokteilį vartojusiems graužikams širdies audinyje buvo pastebėtos nutrūkusios ar neteisingai išsidėsčiusios skaidulos, uždegiminių ląstelių infiltracija ir mitochondrijų pabrinkimas. Be to, tarp miokardo ląstelių atsirado kraujosruvų, kurios toliau pateiktame paveikslėlyje pažymėtos juodomis pentagramomis: Ar tas pats vyksta ir žmogaus organizme, nežinoma, tačiau rezultatai rodo, kad šildomi plastikiniai indai gali būti pavojinga maisto nešėja.
Kol laukiame daugiau tyrimų, tyrimo autoriai iš Ningxia medicinos universiteto Kinijoje teigia: „Svarbu vengti naudoti plastikinius maisto indus aukštoje temperatūroje“. Atlikti eksperimentus su žiurkėmis juos paskatino 3 179 pagyvenusių žmonių Kinijoje apklausa. Tie, kurie anketoje nurodė didesnį plastiko poveikį, dažniau sirgo staziniu širdies nepakankamumu. Kitais neseniai atliktais ir nerimą keliančiais tyrimais nustatyta, kad mikroplastikas kaupiasi kraujo krešuliuose žmogaus smegenyse, širdyje ir kojose, todėl epidemiologas Yuepingas Wu su kolegomis nusprendė nuodugniau ištirti poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
Tris mėnesius jie maitino 24 graužikus cheminėmis medžiagomis, kurios išsiplauna iš plastikinių indų, kai jie kaitinami verdančiu vandentiekio vandeniu, tarp kurių yra tokie junginiai kaip BPA, ftalatai ir įvairūs plastifikatoriai. Šie „išsiplaunantys“ produktai buvo gaunami plastikinius indus 1, 5 ir 15 minučių įdėjus į karštą vandentiekio vandenį. Galiausiai graužikų, kurie gėrė užterštą vandenį, žarnyno mikroaplinka pakito, palyginti su aštuoniais kontroliniais graužikais, kurie negėrė užteršto vandens. Jų žarnyno mikrobiomas po plastiko ir jo cheminių medžiagų poveikio buvo gerokai pakitęs, įskaitant floros pokyčius, susijusius su uždegimu.
Šių gyvūnų, patyrusių poveikį, kraujyje taip pat padidėjo uždegiminių imuninių pasiuntinių, kurie yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai, kiekis.
„Šie pokyčiai gali būti susiję su plastiko produktų filtravimu, kuris sutrikdo mikrobiotą, ir uždegiminiais veiksniais, kurie vėliau sukelia uždegimą ir miokardo pažeidimus“, – aiškina autoriai.
Dėl karščio plastikas lengviau suyra, tačiau atrodo, kad net vanduo buteliuose, kuris paprastai laikomas kambario ar žemesnėje temperatūroje, yra pilnas mikroplastiko. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad iš plastikinių maisto indų mikrobangų krosnelėje į maistą gali patekti mikroplastiko ir nanoplastiko, net jei teigiama, kad indai yra saugūs mikrobangų krosnelėje. Vos per tris minutes gali išsiskirti milijardai smulkių plastiko dalelių.
Mikrobangų krosnelėje išsiskiria mikroplastikai
Nežinoma, kiek šių plastiko dalelių patenka į organizmą, kai jos nuryjamos. Taip pat neaišku, kaip ilgai tos dalelės išlieka. Kai kurių žmonių užsikimšusių arterijų tyrimų metu nustatyta, kad smulkūs plastiko fragmentai susikaupia daugiau kaip 50 proc. plokštelių. Praėjus maždaug 34 mėnesiams po operacijos, pacientams, kurių arterijose buvo plastiko, širdies priepuolio, insulto ar mirties rizika buvo 4,5 karto didesnė nei tiems, kurių arterijose plastiko nebuvo. Mokslininkai įtaria, kad kai organizmas veikiamas plastiko taršos, plastiko sudėtyje esantys priedai gali sumažinti antioksidacinių fermentų aktyvumą ir sukelti uždegiminę reakciją, todėl širdies ir kraujagyslių sistema tampa pažeidžiama.
Plastiko mikroskopija
Dantytų plastiko dalelių rasta makrofaguose ir riebalų sankaupose, pašalintose iš užsikimšusių arterijų. (Marfella et al., NEJM, 2024) Galimas plastiko taršos poveikis sveikatai dar tik pradedamas atskleisti, tačiau vis daugiau įrodymų nedžiugina. Pernai paskelbtame tyrime mokslininkai nustatė, kad kai žmonės į burną įsideda geros išvaizdos vienkartinius plastikinius stalo įrankius, sumažėja jų žarnyno mikrobiotos įvairovė. Kai kitą kartą užsisakysite maisto išsinešti, atkreipkite dėmesį į maisto temperatūrą ir pakuotės, kurioje jis pateikiamas, medžiagą. Tyrimas paskelbtas žurnale „ Ecotoxicology and Environmental Safety“.
Parašyti komentarą