Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Lietuviai valgo per daug. Nedaugelis žino, kas jame gali būti
Maistas / Gėrimai

Lietuviai valgo per daug. Nedaugelis žino, kas jame gali būti

Žalia mėsa
Dalintis

Žalia mėsa tartare ir suši – skanu, bet ar saugu? Sužinokite, kokie pavojai gresia valgant žalią mėsą ir kaip saugiai paruošti patiekalus iš jos.

Žalios mėsos valgymas turi senas kulinarines tradicijas visame pasaulyje. Tartaras ir sušiai yra vieni populiariausių patiekalų, kurių pagrindą sudaro žali ingredientai, vertinami dėl savo unikalaus skonio, subtilios tekstūros ir maistinės vertės. Tačiau žalios mėsos ir žuvies vartojimas taip pat susijęs su galimais pavojais sveikatai.

Šiandien vis daugiau žmonių galvoja apie tokių maisto produktų saugą ir būdus, kaip sumažinti galimą riziką. Šiame straipsnyje apžvelgiame tradicijas, riziką ir praktinius patarimus, kaip mėgautis tartaru ir suši sąmoningai ir saugiai sveikatai.

 

Žalios mėsos valgymo tradicijos ir kultūra

Žalios mėsos vartojimas įvairiose kulinarinėse tradicijose turi ilgą istoriją. Europoje pavyzdys – tartare, kilęs iš Rytų Europos ir iš pradžių susidėjęs iš žalios jautienos su paprastais priedais – druska, pipirais ir svogūnais. Šiandien jis dažnai patiekiamas su kiaušinio tryniu ir marinuotais agurkais, kurie praturtina jo skonį.

Japonijoje žalia žuvis yra pagrindinė sušių sudedamoji dalis, kuri anksčiau būdavo fermentuojama ryžiuose, kad ilgiau išliktų šviežia. Šiandien sušiai yra pasaulinė ikona, vertinama dėl skonių įvairovės ir subtilumo. Daugeliui žmonių tartaras ir suši yra kulinarinė patirtis, kurios šaknys glūdi tradicijose ir kultūroje.

 

Kokie pavojai kyla valgant žalią mėsą ir žuvį?

Žalios mėsos ir žuvies vartojimas kelia tam tikrą pavojų sveikatai, daugiausia dėl tokiuose produktuose galinčių būti bakterijų ir parazitų. Žalioje jautienoje gali būti tokių bakterijų, kaip E. coli ar Salmonella, kurios sukelia apsinuodijimą maistu, pasireiškiantį pilvo skausmais, pykinimu ir viduriavimu. Žalioje žuvyje galima aptikti parazitų, pavyzdžiui, anisakis, kurie sukelia anisakiazę – parazitinę infekciją, pasireiškiančią pilvo skausmu, pykinimu ir alerginėmis reakcijomis.

Šie pavojai kyla ne tik dėl mėsos kokybės, bet ir dėl jos laikymo ir paruošimo būdo. Tinkamo šaldymo trūkumas, pavyzdžiui, gabenant žuvį, gali paskatinti kenksmingų mikroorganizmų dauginimąsi. Be to, rizika padidėja ir patiems gaminant tartarą ar sušius namuose, jei nesilaikoma tinkamos higienos. Nors dauguma infekcijų gali būti lengvos, kraštutiniais atvejais jos gali sukelti rimtų sveikatos komplikacijų, todėl svarbu žinoti saugaus žalių produktų vartojimo taisykles.

Žalia žuvis

Ar yra skirtumų tarp žalios mėsos ir žalios žuvies?

Žalios mėsos ir žuvies valgymo rizika skiriasi. Žalioje jautienoje, naudojamoje tartarui, dažniau aptinkama tokių bakterijų, kaip E. coli ar salmonelės, todėl ji turi būti šviežia ir, pageidautina, sumalta prieš pat patiekimą.

Žalioje žuvyje gali būti parazitų, pavyzdžiui, anisakis. Norint juos pašalinti, žuvis prieš tai turi būti užšaldyta -20 °C temperatūroje bent 24 valandas. Skirtingos žuvų ir gyvūnų aplinkos turi įtakos skirtingiems pavojams, todėl norint užtikrinti, kad jas būtų saugu valgyti, reikia taikyti skirtingus paruošimo būdus.

Maisto sauga

Maisto sauga yra svarbiausias aspektas valgant žalius produktus, tokius kaip tartaras ir suši. Rūpintis ingredientų kokybe ir šviežumu būtina, kad sumažėtų bakterinių ir parazitinių infekcijų rizika.

Žalią mėsą ir žuvį reikėtų pirkti iš patikimų tiekėjų, kurie užtikrina, kad jie būtų laikomi tinkamomis sąlygomis, ypač tinkamoje temperatūroje. Be to, labai svarbu laikytis higienos juos ruošiant – plauti rankas, dezinfekuoti įrankius ir pjaustyti žalius ingredientus ant švaraus paviršiaus.

Kaip saugiai paruošti žalią mėsą ir žuvį namuose?

Ruošiant žalią mėsą ir žuvį namuose, reikia ypatingą dėmesį skirti higienai ir pasitikėti ingredientų šviežumu. Kad rizika būtų kuo mažesnė, pirmiausia vertėtų rinktis ingredientus iš patikimo šaltinio – žuvis ir mėsa turėtų būti aukščiausios kokybės ir tinkamai laikoma. Žuvį, kurią ketinama valgyti žalią, pavyzdžiui, suši, prieš tai reikėtų bent 24 valandas užšaldyti -20 °C temperatūroje, kad būtų pašalinti parazitai.

Ruošiant tartarą, mėsą prieš pat patiekiant patartina susmulkinti, geriausia patiems namuose arba patvirtintoje mėsos parduotuvėje, kad sumažėtų bakterijų dauginimosi rizika. Taip pat labai svarbu laikytis kruopščios higienos: prieš pradėdami kruopščiai nusiplaukite rankas, naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir dezinfekuotus peilius. Taip pat venkite žalios mėsos ir žuvies sąlyčio su kitais ingredientais, kad išvengtumėte kryžminės taršos.

Kad maistas išliktų šviežias ir tinkamos temperatūros, paruoškite tartarą ar sušius prieš pat patiekimą ir laikykite šaldytuve iki patiekimo. Laikantis šių taisyklių, patiekalus su žaliais ingredientais bus saugiau valgyti.

Žalios mėsos alternatyvos

Tiems, kurie nerimauja dėl rizikos valgyti žalią mėsą ar žuvį, yra keletas įdomių alternatyvų, perteikiančių klasikinių patiekalų, tokių kaip tartaras ar suši, skonį ir tekstūrą. Viena iš galimybių – tartarą ruošti iš lengvai apkeptos arba marinuotos mėsos, kuri suteikia patiekalui gilesnį skonį ir sumažina su žalia mėsa susijusią riziką. Gaminant sušius, dalinis žuvies apkepinimas, pavyzdžiui, naudojant tataki metodą (greitas kepimas aukštoje temperatūroje), išsaugo sudedamosios dalies subtilumą ir sumažina riziką.

Taip pat populiarėja daržovių pakaitalai – vegetarams ir vengiantiems žalios mėsos siūlomi pomidorų, burokėlių, pupelių ar avokadų tartarai. Kita vertus, sušių gamyboje žalią žuvį galime pakeisti daržovėmis, marinuotu tofu ar keptais grybais, todėl patiekalas bus ir įdomus, ir saugus. Šios alternatyvos leidžia mėgautis mėgstamais patiekalais nesirūpinant sveikata.

Šaltinis: pysznosci.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Dūmai iš šašlykinės

Kodėl kepdamas šašlykus ant žarijų beriu druską: dalinuosi naudingu patarimu

Paruošti skanų, sultingą ir tolygiai iškeptą šašlyką ant žarijų – tai visas...

Tokia mėsa ne kiekvienam

Prabangos viršūnė: kilogramas šios jautienos kainuoja 500 eurų – atskleidžiame, kodėl ji ne kiekvienam

Jautiena yra puikus aukštos kokybės baltymų, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis....