Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Gyvūnai / Gamta „Pavasarį kiekvienas turėtų išgerti bent kibirą!“ Kas sveiko yra beržų suloje?
Gyvūnai / Gamta

„Pavasarį kiekvienas turėtų išgerti bent kibirą!“ Kas sveiko yra beržų suloje?

Beržų sulos surinkimas
Dalintis

Kai baigiasi saldi klevų sula, ateina eilė gaivinančiai beržų sulai. Didžiausia jų vertė – mineralai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos, suteikiančios medžiams energijos pabusti iš žiemos miego ir pavasarį išskleisti pumpurus.

Skanu ir sveika

„Mums patinka beržų sula, nes joje yra apie 2 proc. cukraus, taigi ji šiek tiek saldi. Tačiau, žinoma, suloje yra ir vertingų dalykų. Beržas per šaknis iš žemės ima mineralines medžiagas – kalcį, magnį, geležį, pats gamina taninus, daug aminorūgščių, vitaminų, kad galėtų išauginti pumpurus ir sveikus lapus. Mano rekomendacija – gerkite beržų sulą sezono metu kasdien tokiu pat kiekiu kaip vandens, ji suteiks jums energijos, jėgų ir džiaugsmo, pagerins vidaus organų veiklą ir atjaunins organizmą“, – sako Artūrs Tereško.

Šviežioje beržų suloje yra daugiau maistingųjų medžiagų nei fermentuotoje beržų suloje, todėl šviežią sulą reikėtų vartoti kuo ilgiau. Žolininkė Līga Reitere iš Ventspilio mėgsta jas praturtinti juodųjų serbentų pumpurais ir pirmosiomis kovo mėnesio žolelėmis, kurių galima rasti sode, pavyzdžiui, čiobreliais ar čiobrelių lapais.

Jei dėl skonio į sultis įdedate griežinėlį citrinos, jų nereikia ilgai laikyti. Gerai į beržų sulą įpilti šviežių citrinos sulčių likus kelioms akimirkoms iki jų gėrimo (taip sukuriama šarminė aplinka). Tas pats pasakytina ir apie geriamąjį vandenį“, – sako ji ir priduria, kad šiuo viršutinių kvėpavimo takų virusų laikotarpiu turėtume pagalvoti, kaip sukurti organizme šarminę aplinką, o ne padaryti ją per daug rūgščią.

„Jei norite ilgesnį laiką laikyti beržų sulą, manau, geriau ją užšaldyti, o ne rauginti. Taip pat verta prisiminti, kad fermentuota beržų sula yra mažiau vertinga nei šviežia“, – sako Līga Reitere.

Fitoterapeutas Artūrs Tereško atkreipia dėmesį, kad fermentaciją sukelia beržų suloje esantys cukrūs ir bakterijos, todėl ji nėra kenksminga. „Priešingai, šis procesas gali padėti suaktyvinti gerąsias žarnyno bakterijas“, – pabrėžia jis.

Vaikas geria beržų sulą

Per daug yra per blogai

Līga Reitere atkreipia dėmesį, kad, pavyzdžiui, klevų suloje yra daug natūralių cukrų, todėl ją geriant svarbu būti saikingiems, ypač tiems, kurie rūpinasi savo svoriu arba serga 2 tipo diabetu. Ji taip pat mano, kad gerti per daug beržų sulos nėra naudinga sveikatai, nes iš jos pasišalina ne tik atliekos, bet ir vertingos medžiagos, pavyzdžiui, natris, kalis ir kalcis.

„Beržų sulą taip pat reikėtų gerti jaučiant sotumo jausmą. Kokia prasmė vartoti ir vartoti, jei organizmas negali jos panaudoti, geriau tai palikti gamtai. Taip pat labai svarbu, kad išgaunant beržų sulą nepakenktume medžiui. Imdami ką nors iš gamtos, visada turėtume pagalvoti apie tai, ką ir kaip paliekame“, – sako ji. Beržo kamiene ji vinimi padaro 1-3 siauras skylutes, į kurias įdeda kokteilių šiaudelius. Taip per valandą ji gali gauti apie 0,5-1,5 l sulos savo reikmėms.

Artūrs Tereško patvirtina, kad beržų sulos taip pat galima perdozuoti, ypač žmonėms, turintiems inkstų problemų, pavyzdžiui, inkstų nepakankamumu sergantiems pacientams, išgėrus per daug sulos, gali atsirasti edema.

„Net jei turite inkstų akmenų, nereikėtų persistengti, nes beržų sula pasižymi diuretiniu poveikiu, o tai reiškia, kad padidėjus didelio kiekio šlapimo srautui, nusėdę akmenys gali pajudėti iš vietos ir įstrigti šlapimtakyje. Tokiu atveju prasideda stiprus skausmas, vadinamas inkstų kolika.

Šaltinis: la.lv

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Šaltoka vasara

Kodėl vėluoja vasara Lietuvoje? Išsamus straipsnis apie klimato pokyčius, atmosferos cirkuliacijos ypatumus ir jų poveikį sezonų kaitai

Pastaraisiais metais vis dažniau stebimas reiškinys – vėluojanti vasara Lietuvoje. Tradiciškai vasariški...

Grybavimo sezonas prasideda

Taip galima nustatyti, ar grybas yra sukirmijęs. Šią mįslę įminė senelis

Grybų sezonas pamažu, bet užtikrintai prasideda. Daugelis žmonių grįžta su pilnais krepšeliais,...

Kursai kur sužinai, ar gali auginti šunį

Austrija įveda privalomus kursus prieš pasiimant šunį į savo namus

Nuo kitų metų Austrijoje žmonės, norintys pasiimti šunį į savo namus, turės...

Erkė ant rankos

Natūrali apsauga nuo erkių: pasodinkite šį augalą sode ar terasoje – jos spruks šalin būriais

Pavasarį ir vasarą dauguma žmonių daug laiko praleidžia gamtoje ar savo soduose,...