Dėl savo išvaizdos, skonio ir paruošimo būdo ji vadinama „daržovių kriauše”. Tai vertingų antioksidantų, ląstelienos, vitaminų ir mineralų šaltinis. Ji naudinga širdžiai, žarnynui, taip pat lėtina senėjimą. Susidomėjimas čajotais (Chayote) auga visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, todėl nusprendėme supažindinti jus su jais. Kokiomis savybėmis ji pasižymi ir kaip ją įtraukti į savo mitybą?
Kas yra čajotas (Chayote)?
Dar vadinama chocho arba perry, yra agurkinių šeimos, kuriai priklauso agurkai ir moliūgai, augalų rūšis. Jo tėvynė – tropinė Amerika, tačiau jis auginamas daugelyje tropinių ir subtropinių regionų visame pasaulyje – pirmiausia dėl vertingų vaisių (kurie valgomi kaip daržovės). Be kita ko, jis auginamas Indijoje, Filipinuose ir Havajuose.
Koks jų skonis?
Čajoto vaisiai yra ovalūs arba kriaušės formos, žalios, balkšvos arba geltonos spalvos (priklausomai nuo veislės), lygios arba dygliuotos odelės. Atrodo kaip egzotiškos, banguojančios kriaušės ir avokado hibridas. Minkštimas yra baltas ir mėsingas. Vaisiai paprastai būna 10-20 cm ilgio. Kiekvieno egzemplioriaus viduje rasite po vieną didelę sėklą.
Nors „techniškai“ chajotas yra vaisius, kaip minėjome, jis valgomas kaip daržovė. Skonis apibūdinamas kaip subtilus, šiek tiek saldus ir gaivus. Ji primena cukinijos, agurko, kaliaropės ir kriaušės derinį. Puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir ingredientais, todėl yra universalus daugelio patiekalų priedas. Jis valgomas žalias, taip pat virtas arba keptas. Be kita ko, valgomi ir jauni chayote ūgliai, kuriuose yra krakmolo.
Chayote yra gausybė maistinių medžiagų ir antioksidacinių savybių turinčių junginių, kurie teikia daug naudos organizmui. Todėl jo populiarumas pamažu auga visame pasaulyje.
Čajotų vaisių maistinė vertė
Tai yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis. Ypač gausu vitamino C, kuris, kaip stiprus antioksidantas, apsaugo nuo laisvųjų radikalų ir oksidacinio streso. Tai vertingas folio rūgšties šaltinis, jame yra vitamino B6, cinko, mangano, vario, kalio, kalcio ir magnio. Turi nedaug kalorijų. 100 g yra tik apie 20 kcal.
Ar verta valgyti?
Čajoto vaisiuje yra daug antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį turinčių junginių. Tai flavonoidai ir fenolinės rūgštys. Tyrimai rodo, kad daržovinių gysločių vaisiai gali būti veiksmingi mažinant uždegimą, gerinant antioksidacinę būklę ir švelninant metabolinio sindromo simptomus. Be to, čajotės vaisiai yra geras vitamino C šaltinis, kuris kaip antioksidantas neutralizuoja laisvuosius radikalus, taip pat dalyvauja kolageno sintezėje, riebalų, cholesterolio ir tulžies rūgščių apykaitoje, didina organizmo atsparumą bakterinėms ir virusinėms ligoms.
Be kita ko, skaidulos yra svarbios tinkamam virškinimo sistemos funkcionavimui. Maistas, kuriame gausu skaidulų, gerina žarnyno tranzitą, skatina fermentacijos procesus žarnyne, be to, gerina lipidų ir angliavandenių apykaitos parametrus, apsaugo nuo ligų – širdies ligų, insulto, diabeto ar storosios žarnos vėžio.
Kaip įtraukti daržovių kriaušę į savo mitybą?
Čajoto vaisiuje yra mažai kalorijų, gausu ląstelienos, antioksidantų ir kitų svarbių maistinių medžiagų, todėl sveikai papildo beveik bet kokią mitybą.
Puikiai tinka kokteiliams, salotoms ir salotoms gardinti. Taip pat galima virti, kepti arba skrudinti. Kai kurie žmonės deda į sriubas, troškinius ir apkepus, kad pagerintų patiekalo savybes. Kepta arba kepta kartais naudojamas kaip garnyras prie vakarienės. Jis naudojamas desertuose, kepiniuose, o marinuotas kartais patiekiamas kaip užkandis.
Šaltinis: Interia.pl
„Puikiai tinka kokteiliams, salotoms ir salotoms gardinti. Taip pat galima virti, kepti arba kepti.”
Kas čia per dvigubi teiginiai?