Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Jie kovoja su uždegimu ir suteikia baltymų. Tai geriausia arbūzo dalis

4 min. skaitymo

Mėgstame arbūzą dėl jo gaivaus ir saldaus skonio, tačiau esame linkę vengti jo sėklų. Tuo tarpu jose yra daugiau gėrio nei pačiame minkštime. Be kita ko, arbūzų sėklos yra baltymų šaltinis, jose yra daug vitaminų ir mineralų, įskaitant B grupės vitaminus ir magnį. Kokiomis savybėmis pasižymi arbūzų sėklos ir kaip jas galima vartoti?

Kaip arbūzų valgymas veikia sveikatą?

Arbūzas yra vaisius, kurį mėgstame valgyti vasarą. Sultingi, gaivūs ir pilni saldaus minkštimo arbūzai suteikia vertingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, o kalorijų juose nedaug. Be kita ko, arbūzas yra vitamino C, B grupės vitaminų, įskaitant vitaminus B1 ir B5, šaltinis, jame gausu karotinoidų, įskaitant beta karotiną ir likopeną, taip pat yra kalio, magnio, kalcio ar vario. Jis vertinamas dėl didelio antioksidantų kiekio.

Arbūzas yra labai geras vandens šaltinis (jį sudaro 92 proc. vandens), kuris padeda drėkinti organizmą. Dėl didelio vandens kiekio jame taip pat yra mažai kalorijų, todėl jis rekomenduojamas lieknėjantiems žmonėms. Įrodyta, kad itin vertinga arbūzo sudedamoji dalis likopenas mažina vėžio riziką, be kita ko, mažindamas cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat turi apsauginį poveikį sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Citrulinas, nebaltyminė aminorūgštis, didina azoto oksido koncentraciją kraujagyslėse, padeda jas praplėsti ir taip mažina kraujospūdį.

Arbūzų sėklos – maistinė vertė

Tačiau valgyti tinka ne tik arbūzo minkštimas. Tokios pat yra ir sėklos. Kaip ir minkštimas, arbūzo sėklos yra daugelio organizmui svarbių sudedamųjų dalių šaltinis. Netgi pabrėžiama, kad sėklų maistinė vertė gerokai viršija minkštimo maistinę vertę. Tačiau jos yra kaloringesnės. Be to, geriau nepersistengti, nes jos, be kita ko, gali sukelti skrandžio skausmus.

Arbūzų sėklos yra geras baltymų ir nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Be kita ko, jose yra B grupės vitaminų, fosforo, magnio, mangano, cinko, kalio, kalcio ir geležies. Arbūzų sėklų aliejų daugiausia sudaro linolo rūgštis.

Arbūzo valgymas

Arbūzų sėklos – savybės

Dėl jose esančių junginių arbūzų sėklos pasižymi priešuždegiminiu, antioksidaciniu ir analgetiniu poveikiu. Jose yra arginino, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nesočiųjų riebalų rūgščių buvimas taip pat svarbus širdžiai (sėklose yra mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių). Argininas taip pat svarbus aktyviai sportuojantiems žmonėms, nes dėl geresnio deguonies įsotinimo pagreitina raumenų ląstelių atsinaujinimą.

Arbūzų sėklose taip pat gausu geležies ir mineralinių medžiagų, kurios stiprina imuninę sistemą. Šiuo požiūriu organizmą palaiko ir B grupės vitaminai, tačiau jie teigiamai veikia ir nervų sistemos veiklą. Triptofanas, be kita ko, taip pat dalyvauja tinkamoje nervų sistemos veikloje. Arbūzų sėklose esančios aminorūgštys gerina koncentraciją ir mažina nuovargį, atsirandantį dėl įtempto protinio darbo. Savo ruožtu flavonoidai ir tirpios skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

Arbūzų sėkloms taip pat priskiriamas antibakterinis ir priešgrybelinis poveikis, taip pat jos palaiko inkstų funkciją ir kepenų regeneraciją. Be to, jų valgymas ir aliejaus pavidalo naudojimas naudingas odai ir plaukams.

Arbūzų sėklos – kaip jas naudoti?

Arbūzų sėklos naudojamos įvairiais būdais. Pavyzdžiui, iš jų galima gaminti miltus. Arbūzų sėklų miltai gali būti naudojami kaip priedas prie jogurto, pusryčių dribsnių ar kepinių. Iš arbūzų sėklų taip pat gaunamas aliejus.

Arbūzų sėklų aliejus daugiausia sudarytas iš linolo rūgšties, tačiau jame taip pat yra oleino, palmitino ir stearino rūgščių. Jis puikiai tinka ir virtuvėje, ir vonios kambaryje – odos ir plaukų priežiūrai. Jis tinka visų tipų odai. Gerai drėkina ir neužkemša porų. Didelis antioksidantų kiekis lėtina senėjimo procesus, gerina odos stangrumą ir sveikatą. Jo galima dėti į kosmetikos priemones, galima naudoti aromaterapijoje ir viso kūno masažo metu.

Tačiau dažniausiai arbūzo sėklos skrudinamos keptuvėje arba kepamos orkaitėje ir dažnai apibarstomos žolelėmis. Taip paruoštos jos gali būti vertingas užkandis tarp valgymų. Jų taip pat galima dėti į sriubas ar salotas.

Šaltinis: zdrowie.interia.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus