Tarp įvairių kavos rūšių ši išsiskiria subtiliu vaisių skoniu ir daugybe sveikatai naudingų savybių. Ji švelnesnė už tradicinę, tačiau joje yra daugiau medžiagų, pasižyminčių atjauninančiomis ir nuo vėžio apsaugančiomis savybėmis.
Ši kava 2025 metų – hitas!
Mitybos specialistas daktaras Bartekas Kulčinskis pasakoja, kas yra lengva kava. Švelniai skrudintoje kavoje yra daugiau sveikatai naudingų junginių polifenolių pavidalu, kurie turi savybę slopinti laisvųjų radikalų veiklą, – pabrėžia dietologas.
Jis taip pat cituoja tyrimus, kuriuose teigiama, kad „kavoje esančios cheminės medžiagos gali sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką“. Šių junginių ypač daug gali būti lengvai skrudintoje kavoje, todėl lengvai skrudinta kava gali padėti išvengti vėžio.
Polifenoliai naikina laisvuosius radikalus, kurie yra atsakingi už senėjimo procesus, ir slopina uždegimus. Dėl to ši kava padeda išlaikyti jaunystę ir rūpinasi jūsų sveikata dar labiau nei klasikinė kava.
Kas yra lengvoji kava?
Lengva kava yra lengvai skrudinta kava ir reiškia, kad pupelės skrudinamos trumpiau ir žemesnėje temperatūroje, palyginti su vidutiniškai ar tamsiai skrudinta kava.
Pavadinimas „šviesi“ reiškia šviesią, auksinę pupelių spalvą po skrudinimo. Blond kava pasižymi subtiliu skoniu, dažnai su ryškiomis vaisių, citrusinių vaisių ir gėlių natomis, taip pat subtiliu saldumu (pvz., cukranendrių cukraus, karamelės, pieniško šokolado natomis).
Ji yra mažiau karti nei tamsiau skrudinta kava ir pasižymi mažesniu skonio intensyvumu. Dėl trumpesnio skrudinimo laiko šviesesnė kava paprastai pasižymi didesniu rūgštingumu, kuris dažnai apibūdinamas kaip ryškus ir gyvybingas. Priešingai populiariam įsitikinimui, šviesesnėje kavoje gali būti daugiau kofeino nei tamsiau skrudintoje kavoje.
Taip yra todėl, kad dėl trumpesnio skrudinimo pupelės mažiau išsiplečia, todėl šviesesnės kavos pupelės yra tankesnės ir tame pačiame kiekyje (pavyzdžiui, šaukštelyje) yra daugiau kofeino. Jos taip pat yra kietesnės ir mažiau akytos, todėl norint optimaliai išgauti skonį, dažnai reikia smulkesnio malimo ir ilgesnio virimo laiko.
Ar šviesi kava yra sveikesnė už tamsiai skrudintą kavą?
Nepaisant daugybės šviesios kavos privalumų, negalima vienareikšmiškai teigti, kad ji sveikesnė už tamsiai skrudintą kavą. Lyginant šiuos du kavos skrudinimo būdus, šviesiai skrudintoje kavoje paprastai išlieka daugiau antioksidantų, pavyzdžiui, chlorogeno rūgšties.
Šie junginiai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, o tai gali sulėtinti senėjimo procesą ir palaikyti širdies sveikatą. Skrudinimo procesas, ypač aukštesnėje temperatūroje, gali sunaikinti kai kuriuos iš šių subtilių junginių. Tyrimai rodo, kad šviesios spalvos kavoje taip pat yra gerokai mažiau akrilamido.
Akrilamidas yra cheminė medžiaga, kuri susidaro skrudinant kavos pupeles, ypač aukštoje temperatūroje. Akrilamidas klasifikuojamas kaip tikėtinas kancerogenas žmonėms. Nors jo kiekis kavoje paprastai būna nedidelis ir nekelia didelės rizikos, tiems, kuriems rūpi kuo mažesnis šios medžiagos poveikis, geriau rinktis šviesiai skrudintą kavą.
Parašyti komentarą