Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ši kava yra 2025 m. hitas. Ji atjaunina ir užkerta kelią vėžio vystymuisi
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ši kava yra 2025 m. hitas. Ji atjaunina ir užkerta kelią vėžio vystymuisi

Šviesi kava
Dalintis

Tarp įvairių kavos rūšių ši išsiskiria subtiliu vaisių skoniu ir daugybe sveikatai naudingų savybių. Ji švelnesnė už tradicinę, tačiau joje yra daugiau medžiagų, pasižyminčių atjauninančiomis ir nuo vėžio apsaugančiomis savybėmis.

Ši kava 2025 metų – hitas!

Mitybos specialistas daktaras Bartekas Kulčinskis pasakoja, kas yra lengva kava. Švelniai skrudintoje kavoje yra daugiau sveikatai naudingų junginių polifenolių pavidalu, kurie turi savybę slopinti laisvųjų radikalų veiklą, – pabrėžia dietologas.

Jis taip pat cituoja tyrimus, kuriuose teigiama, kad „kavoje esančios cheminės medžiagos gali sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką“. Šių junginių ypač daug gali būti lengvai skrudintoje kavoje, todėl lengvai skrudinta kava gali padėti išvengti vėžio.

Polifenoliai naikina laisvuosius radikalus, kurie yra atsakingi už senėjimo procesus, ir slopina uždegimus. Dėl to ši kava padeda išlaikyti jaunystę ir rūpinasi jūsų sveikata dar labiau nei klasikinė kava.

Ši kava 2025 metų hitas

Kas yra lengvoji kava?

Lengva kava yra lengvai skrudinta kava ir reiškia, kad pupelės skrudinamos trumpiau ir žemesnėje temperatūroje, palyginti su vidutiniškai ar tamsiai skrudinta kava.

Pavadinimas „šviesi“ reiškia šviesią, auksinę pupelių spalvą po skrudinimo. Blond kava pasižymi subtiliu skoniu, dažnai su ryškiomis vaisių, citrusinių vaisių ir gėlių natomis, taip pat subtiliu saldumu (pvz., cukranendrių cukraus, karamelės, pieniško šokolado natomis).

Ji yra mažiau karti nei tamsiau skrudinta kava ir pasižymi mažesniu skonio intensyvumu. Dėl trumpesnio skrudinimo laiko šviesesnė kava paprastai pasižymi didesniu rūgštingumu, kuris dažnai apibūdinamas kaip ryškus ir gyvybingas. Priešingai populiariam įsitikinimui, šviesesnėje kavoje gali būti daugiau kofeino nei tamsiau skrudintoje kavoje.

Taip yra todėl, kad dėl trumpesnio skrudinimo pupelės mažiau išsiplečia, todėl šviesesnės kavos pupelės yra tankesnės ir tame pačiame kiekyje (pavyzdžiui, šaukštelyje) yra daugiau kofeino. Jos taip pat yra kietesnės ir mažiau akytos, todėl norint optimaliai išgauti skonį, dažnai reikia smulkesnio malimo ir ilgesnio virimo laiko.

 

Ar šviesi kava yra sveikesnė už tamsiai skrudintą kavą?

Nepaisant daugybės šviesios kavos privalumų, negalima vienareikšmiškai teigti, kad ji sveikesnė už tamsiai skrudintą kavą. Lyginant šiuos du kavos skrudinimo būdus, šviesiai skrudintoje kavoje paprastai išlieka daugiau antioksidantų, pavyzdžiui, chlorogeno rūgšties.

Šie junginiai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, o tai gali sulėtinti senėjimo procesą ir palaikyti širdies sveikatą. Skrudinimo procesas, ypač aukštesnėje temperatūroje, gali sunaikinti kai kuriuos iš šių subtilių junginių. Tyrimai rodo, kad šviesios spalvos kavoje taip pat yra gerokai mažiau akrilamido.

Akrilamidas yra cheminė medžiaga, kuri susidaro skrudinant kavos pupeles, ypač aukštoje temperatūroje. Akrilamidas klasifikuojamas kaip tikėtinas kancerogenas žmonėms. Nors jo kiekis kavoje paprastai būna nedidelis ir nekelia didelės rizikos, tiems, kuriems rūpi kuo mažesnis šios medžiagos poveikis, geriau rinktis šviesiai skrudintą kavą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Ar skausmas trukdo kasdienai

Ar skausmas trukdo kasdienai? Atrask kineziterapiją, kuri padeda judėti be vaistų

Vis dažniau pastebima, kad skausmas, kuris prasideda nuo lengvo tempimo ar diskomforto,...