Daugeliui žmonių rytas be kavos – tai tarsi diena be šviesos. Vos pabudus pasigamintas puodelis šio aromatingo gėrimo ne tik suteikia energijos, bet ir tampa savotišku dienos pradžios simboliu. Tačiau ar tikrai sveika gerti kavą tuščiu skrandžiu, dar nepradėjus valgyti? Mokslininkai ir gydytojai vis dažniau kalba apie šio įpročio pasekmes – tiek naudingas, tiek rizikingas.
Kava – ne tik energijos šaltinis
Kava nėra vien tik kofeinas – tai sudėtingas biocheminių medžiagų rinkinys, kuris gali turėti reikšmingą poveikį mūsų organizmui. Vieni ją giria kaip „skystą budilniką“, kiti – kaltina dėl rėmens, nerimo ar net miego sutrikimų. Tad prieš pasinerdami į dar vieną juodos kavos puodelį, verta pasvarstyti, kas vyksta su jūsų kūnu ryte, kai į skrandį patenka šis stimuliatorius.
Pasak leidinio Real Simple, kava turi ir puikių savybių. Ji gerina dėmesio koncentraciją, skatina virškinimą, aktyvina žarnyną ir net gali turėti ilgalaikį poveikį sveikatai. Pavyzdžiui, reguliarus kavos vartojimas, tyrimų duomenimis, siejamas su mažesne II tipo diabeto, Parkinsono, Alzheimerio ligų ir net kai kurių vėžio formų rizika. Be to, vidutinė 200–250 mg kofeino dozė (maždaug 1,5–2 puodeliai kavos) gali pastebimai pakelti nuotaiką ir padėti atsikratyti rytinio mieguistumo.
Tačiau, kaip ir daug kas gyvenime, viskas priklauso nuo konteksto – o šiuo atveju, nuo to, ar jūsų skrandis yra tuščias.
Tuščias skrandis + kava = pavojinga kombinacija?
Nors kava gali būti naudinga, gerti ją tuščiu skrandžiu – ne visada gera mintis. Ypač žmonėms, kurie turi jautrų virškinimo traktą ar kenčia nuo gastrito, rėmens ar kitų skrandžio problemų. Štai keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:
Rėmuo ir rūgštingumas
Kava skatina druskos rūgšties gamybą skrandyje. Jei tuo metu skrandyje nėra maisto, ši rūgštis gali dirginti gleivinę. Ilgainiui tai gali sukelti refliuksą, skrandžio skausmą ar net paūminti opas. Ypač jautriems žmonėms tai gali tapti kasdieniu nemalonumu.
Kortizolio perteklius
Ryte mūsų organizmas natūraliai gamina daugiau kortizolio – streso hormono, kuris padeda pabusti. Kofeinas dar labiau jį stimuliuoja. Jei kavą geriame tuščiu skrandžiu, o kortizolio lygis jau pakilęs, galime patirti nerimą, širdies plakimą, kraujospūdžio šuolį. Ilgainiui tai gali išsekinti nervų sistemą.
Nervingumas ir drebulys
Jeigu jautriai reaguojate į kofeiną arba mėgstate stiprią kavą be jokio maisto, gali pasireikšti drebulys, dirglumas, panikos simptomai. Kuo tuštesnis skrandis, tuo staigesnis kofeino poveikis.
Staigūs cukraus kiekio svyravimai
Jeigu geri saldintą kavą be jokio maisto, kraujyje gali trumpam padidėti gliukozės kiekis, bet vėliau jis staiga nukrenta. Tokia „cukraus banga“ gali sukelti staigų nuovargį, silpnumą ar net galvos skausmą.
Ką rinktis – su maistu ar be?
Jei jūsų organizmas toleruoja kavą puikiai ir nejaučiate nemalonių simptomų, tuščias skrandis galbūt jums ir nėra problema. Tačiau daugeliui specialistai rekomenduoja pirmiausia suvalgyti lengvus pusryčius, o tik tada mėgautis kava. Tai padeda išvengti virškinimo diskomforto ir išlygina kofeino poveikį.
Puikus pasirinkimas – kava su avižine koše, bananu, riešutų sviestu ar pilno grūdo sumuštiniu. Tokie pusryčiai padeda išvengti cukraus šuolių ir užtikrina švelnesnį perėjimą nuo miego į aktyvią dienos fazę.
Pabaigai – balansas yra viskas
Kava gali būti draugas, bet tik tada, kai mokame ją naudoti protingai. Jei rytais dažnai jaučiatės neramūs, turite virškinimo problemų ar jaučiate silpnumą – galbūt verta pergalvoti savo įpročius ir pakeisti rytinę rutiną.
Parašyti komentarą