Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai „Riebusis auksas“ vėl grįžta į meniu. Jame gausu kolageno, gerina kaulų sveikatą ir odos išvaizdą
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

„Riebusis auksas“ vėl grįžta į meniu. Jame gausu kolageno, gerina kaulų sveikatą ir odos išvaizdą

Jautienos kaulų čiulpai
Dalintis

Jautienos kaulų čiulpai, šiandien dar vadinami „riebusis auksas“, sugrįžta į mūsų virtuves. Šis sviestinės konsistencijos delikatesas, kupinas kolageno, sveikųjų riebalų ir vitaminų, kadaise buvo neatskiriama kasdienės mitybos dalis, o šiandien vėl atrandamas iš naujo dėl savo sveikatai palankių savybių.

Paslėptas lobis kauluose

Jautienos kaulų čiulpai – tai kreminė masė, slypinti ilgųjų jautienos kaulų viduje. Sovietmečiu jos buvo prieinamas energijos ir maistingųjų medžiagų šaltinis, o dabar jos vertinamos dėl savo naudingo poveikio organizmui. Įtraukus į sultinį, jos virsta kolageniniu sultiniu, kuris stiprina sąnarius, kaulus ir odą.

Kodėl verta įtraukti į mitybą?

Kaulų čiulpuose gausu lengvai pasisavinamo geležies, omega-3 riebiųjų rūgščių, aminorūgščių, A, D ir B grupės vitaminų bei tokių mineralų kaip fosforas, kalcis, magnis ar geležis. Jos gali padėti:

  • sustiprinti imunitetą,
  • pagerinti odos elastingumą,
  • palaikyti kaulų ir sąnarių sveikatą,
  • skatinti organizmo atsistatymą po ligos.

Dėl sveikųjų riebalų ir B grupės vitaminų, smegenys taip pat naudinga nervų sistemai.

Tinka tiek keto, tiek tradicinei virtuvei

„Riebusis auksas“ yra puikus papildas mažai angliavandenių turinčioms ar ketogeninėms dietoms, bet taip pat praturtina ir įprastus, tradicinius patiekalus. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad tai kaloringas produktas (apie 488 kcal/100 g) ir jis netinka sergantiesiems podagra, kepenų ar kasos ligomis.

Kaip paruošti jautienos kaulų čiulpus?

Pats paprasčiausias būdas – iškepti orkaitėje. Perpjautus kaulus išdėliokite ant kepimo skardos, pasūdykite ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 20 minučių. Iškepus galima tepti ant šviežios duonos – tai natūrali sviesto alternatyva.

Kur dar galima naudoti?

Kaulų čiulpai puikiai tinka:

  • sultiniams ir sriuboms,
  • padažams ir kepiniams,
  • įdarams ir ryžių patiekalams,
  • keptoms daržovėms.

Sugrįžimas į šlovę

Nors anksčiau buvo įprastas produktas mūsų senelių virtuvėse, šiandien jautienos kaulų čiulpai vėl populiarėja kaip „riebusis auksas“ – terminas, išpopuliarėjęs tarp tinklaraštininkų ir šiuolaikinių mitybos bendruomenių. Ši praeities supermaisto žvaigždė šiandien atranda naują gyvenimą dėka keto ar „carnivore“ dietų populiarumo.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡 0
😕 0
😐 0
🙂 0
😍 0

Dabartinis įvertinimas: Nėra (Iš 0 balsų)

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Dėl patyčių gali būti kalti ir tėvai

4 tėvų elgesio modeliai, kurie atstumia suaugusius vaikus – dažnai tai vyksta nesąmoningai

Tėvai dažnai tikisi, kad ryšys su vaikais išliks stiprus ir tada, kai...

Žuvis parduotuvėje

Septynios žuvys, kurių specialistai pataria vengti: ką žinoti stovint prie prekystalio?

Stovite prekybos centro žuvies skyriuje. Norite paruošti šeimai sveiką ir skanią vakarienę,...

Dūmai iš šašlykinės

Kodėl kepdamas šašlykus ant žarijų beriu druską: dalinuosi naudingu patarimu

Paruošti skanų, sultingą ir tolygiai iškeptą šašlyką ant žarijų – tai visas...

Tokia mėsa ne kiekvienam

Prabangos viršūnė: kilogramas šios jautienos kainuoja 500 eurų – atskleidžiame, kodėl ji ne kiekvienam

Jautiena yra puikus aukštos kokybės baltymų, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis....