Grikiai laikomi viena sveikiausių kruopų. Ne veltui jie dažnai įtraukiami į įvairias dietas ir mitybos racionus gydant bei reabilituojant įvairias ligas. Maistingi, aromatingi, jie yra vertingas augalinio baltymo šaltinis. Tačiau mitybos specialistai atskleidė gerus ir ne tokius gerus šių kruopų bruožus.
Ne paslaptis, kad padidėjęs kortizolio lygis organizme sukelia eilę neigiamų pasekmių: svorio augimą, plaukų slinkimą, patinimus – ir tai dar ne visas sąrašas. 100 gramų grikių kruopų yra 31 mg magnio, kurio mums reikia, kad kortizolis neviršytų normos. Be to, grikiai lėtai kelia cukraus kiekį kraujyje, o staigūs gliukozės šuoliai stipriai apkrauna antinksčius.
Neturi glitimo
Skirtingai nei kitos kruopos, grikiai puikiai tinka žmonėms, netoleruojantiems glitimo. Šios baltymų grupės taip pat nėra laukiniuose ryžiuose, sorose, amarantuose, balandose, tapijokoje.
Energijos šaltinis
Grikiai – sudėtiniai angliavandeniai ir puikiai tinka pusryčiams. Ilgam prisotina organizmą ir suteikia daug energijos. Kaip sudėtiniai angliavandeniai su ląsteliena, grikiai virškomi lėtai, užtikrindami ilgalaikį sotumo jausmą ir stabilų energijos išsiskyrimą.
Dėmesio – šalutinis poveikis
O dabar deguto šaukštas gausių grikių privalumų sąraše. Kaip jau minėta, kruopos turi savybę kelti gliukozės lygį. Atitinkamai, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms juos vartoti reikia ypač atsargiai. Apskritai diabetu sergantiems žmonėms bet kokius angliavandenius reikia įskaičiuoti į savo racioną ir kontroliuoti jų kiekį, net jei jie turi vidutinį glikeminį indeksą, kaip grikiai.
Yra ir dar vienas niuansas, kuris tikrai privers atsisakyti kasdieninio grikių įtraukimo į racioną. Jie gali išprovokuoti inkstų akmenligę. Grikiai turi oksalatų. Žmonėms, linkusiems į inkstų akmenų susidarymą (ypač oksalatinių), didelis produktų, turtingų oksalatais (kurių yra grikiai, špinatai, rabarbarai, riešutai, šokoladas, arbata) vartojimas gali padidinti akmenų susidarymo riziką. Todėl šiai žmonių grupei gali būti rekomenduojama riboti grikių (ir kitų oksalatais turtingų produktų) vartojimą.
Grikiai netinka kasdieniam vartojimui racione, nes provokuoja oksalatų pasireiškimą, ypač vaikams. Galima keisti su balandų kruopomis, kurios praturtintos amino rūgštimis – tai apskritai retenybė kruopoms. Be to, gausi ląsteliena ir vitaminu B9.