Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lenkai juos valgo be saiko. Pigūs ir skanūs, bet turi pražūtingą poveikį sveikatai

3 min. skaitymo

Vilioja skoniu, žema kaina ir lengvu prieinamumu. Juos renkasi vaikai, suaugusieji ir net tie, kurie kasdien rūpinasi savo mityba. Nors laikomi sveikais pieno užkandžiais, ekspertai neabejoja – reguliarus jų vartojimas gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

Parduotuvių lentynose jie stovi ištisomis eilėmis. Spalvingose pakuotėse dažnai atrodo kaip idealus užkandis. Vartotojai retai skaito jų sudėtį, o dar rečiau suvokia, kad nepaisant išvaizdos, tai nėra sveikatai naudingi produktai. Ekspertai nepalieka iliuzijų. Geriau gerai pagalvoti, prieš vėl siekiant šio skanėsto.

Ar sūreliai sveiki?

Produktas, kurį taip noriai perka lenkai, yra sūreliai. Nors atrodo „nekalti”, jų sudėtis neretai palieka daug ko norėti. Reikšmingas cukraus kiekis (net 13 g / 100 g kitur net 30 g / 100 g), gliukozės-fruktozės sirupas, guaro guma ar dirbtiniai aromatai.

Dietologai įspėja, kad reguliarus šių produktų vartojimas gali sukelti:

  • nutukimą,
  • atsparumą insulinui ir 2 tipo diabetą,
  • hipertenziją,
  • širdies ligas,
  • lipidų apykaitos sutrikimus.

Labiausiai pažeidžiami yra vaikai, kurie noriai renkasi sūrelius su vaisių ar šokolado priedais.

Kuo skiriasi homogenizuotas sūrelis nuo paprasto?

Homogenizuotas sūrelis – tai varškė, perdirbta homogenizacijos proceso metu, t.y. kruopščiai susmulkinta ir sumaišyta su grietinėlės priedu, kol gaunama vienalytė, kreminė konsistencija.

Paprasta varškė turi aiškią struktūrą, kartais grūdėtą, ir žymiai mažiau priedų sudėtyje. Ji taip pat mažiau perdirbta, todėl yra sveikesnis pasirinkimas, ypač asmenų, ribojančių cukrų ir dirbtines medžiagas, dietoje.

Kas geriau – homogenizuotas sūrelis ar jogurtas?

Lyginant maistinę vertę, jogurtas atrodo palankiau, ypač natūralus. Jame yra mažiau cukraus (apie 5-9 g/100 g), daugiau kalcio (134 mg/100 g) ir mažiau fosforo, kuris trikdo jo įsisavinimą.

Homogenizuotas sūrelis nors ir tiekia daugiau baltymų (net 16,8 g/100 g), bet taip pat nemažai cukraus ir fosforo. Svarbu tai, kad ne visi suvokia, jog aukštas fosforo lygis gali neigiamai paveikti mineralų pusiausvyrą organizme, ypač esant nepakankamam kalcio kiekiui.

Nors homogenizuoti sūreliai yra lengvai prieinami, skanūs ir sotūs, jų sudėtis neleidžia laikyti jų sveiku pasirinkimu. Jei norite ko nors pieniško ir saldaus – rinkitės natūralų jogurtą su šviežių vaisių priedu arba pasirinkite nesaldintą varškę. Jūsų sveikata už tai padėkos.

Šaltinis: https://www.fakt.pl/zdrowie/czy-serki-homogenizowane-sa-zdrowe-polacy-nie-zagladaja-do-skladu/ksd2rck

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *