Kad kepenys išliktų sveikos ir gerai atliktų savo funkcijas, svarbu ne tik vengti žalingų įpročių, bet ir atidžiai žiūrėti į kasdienį racioną. Kai kurios košės ne tik maistingos, bet ir padeda valyti bei atkurti kai kurias organizmo funkcijas. Toliau – trys geriausios iš jų.
Moliūgo košė – vitaminų šaltinis ir kepenų gelbėtoja
Moliūgo košė puikiai palaiko kepenų sveikatą dėl didelio antioksidantų kiekio. Joje yra vitaminų A, C, E, B grupės, taip pat mikroelementų, tokių kaip kalis, magnis, fosforas, kalcis ir siera. Ypač vertingas komponentas – retas vitaminas T, kuris padeda organizmui apsivalyti, deginti riebalų perteklių ir mažinti „blogojo” cholesterolio lygį.
Ši košės rūšis ne tik skatina kepenų sveikatą, bet ir gerina virškinimą bei virškinimo trakto darbą.
Soros košė – organizmo valymo pagalbininkė
Sorų kruopos turi baltymų, geležies, fosforo, magnio ir B grupės vitaminų. Jos yra galingas antioksidantų šaltinis, kurie šalina toksinus ir mažina kepenų apkrovą. Dėl lipidų turinio sorų košė skatina riebalų skaidymą ir kenksmingų medžiagų šalinimą iš organizmo.
Tai idealus variantas tiems, kurie nori švelniai ir palaipsniui palaikyti savo kūną formoje.
Avižinė košė – klasika, kuri neapvilia
Avižos pelnytos laikomos sveikos mitybos karaliene. Avižinė košė padeda mažinti rūgštingumą, normalizuoja virškinimą ir mažina riebalų apkrovą kepenims.
Dėl didelio skaidulinių medžiagų kiekio avižinė košė padeda valyti organizmą, natūraliai šalindama toksinus. Be to, joje yra kalio, kalcio, magnio, fosforo ir geležies – maistinių elementų, kurie suteikia energijos ir skatina ilgalaikį sotumo jausmą. Tai leidžia išvengti persivalgymo, mažinant virškinimo sistemos apkrovą apskritai.