Pastaraisiais metais sveikos mitybos tema ir alternatyvų įprastiems produktams paieška įgauna pagreitį. Šiame kontekste auga susidomėjimas cikorija. Tai paaiškinama ekonominiais veiksniais ir sveiko gyvenimo būdo tendencijomis. Juk visų pirma ji turi tvirtą reputaciją kaip kavos pakaitalas. Apie cikorijos skirtumus nuo daugelio mėgstamo žvalumą teikiančio gėrimo papasakosime toliau.
Šiandien cikorijos paklausa auga. Tačiau, nepaisant augančio susidomėjimo ir tendencijos rinktis sveikas alternatyvas, cikorijai vargu ar pavyks visiškai išstumti kavą. 2025 metais karštų gėrimų rinkoje pastebima tendencija – vartotojai „persijungia” į kavą, įskaitant skrudintą. Taip pat auga susidomėjimas bekofeinine kava su kvapniųjų žolelių priedais.
Skonis – subjektyvus, bet ne atsitiktinis dalykas
Be abejo, skonis – tai individualus prioritetas. Kažkas cikorijoje randa malonų ir gaivų skonį, o kažkas pastebi keistą poskonį. Tačiau kalbant apie skonių profilį, cikorija kardinaliai skiriasi nuo kavos. Kava turi turtingą skonių paletę – nuo vaisinių ir gėlių iki šokolado ir riešutų, priklausomai nuo rūšies, skrudinimo ir ruošimo būdo. Cikorija siūlo paprastesnį skonį, kuris, nepaisant apdorojimo variacijų, išlieka atpažįstamas ir daugeliui mažiau sodrus.
Ne tik žvalumas, bet ir visas ritualas
Visi žinome, kad kava – tai ne tiesiog gėrimas. Tai ritualas. Šviežiai maltų pupelių kvapas, ruošimo procesas, pirmasis puodelis ryte – visa tai sukuria tam tikrą atmosferą ir nuteikia produktyviai dienai. Kavoje esantis kofeinas suteikia energijos ir žvalumo antplūdį, padeda susikoncentruoti. Cikorija, neturinti kofeino, tokio efekto nesuteikia. Taip, ji turi savo naudingų savybių, pavyzdžiui, gerina virškinimą ir padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje, bet ji negali pakeisti to žvalumo, prie kurio daugelis pripratę.
Vien naudos nepakanka
Cikorija – tai tikrai naudingas gėrimas. Ji turtinga inulino, maistinių skaidulų, kurios palankiai veikia žarnyno mikroflorą. Joje taip pat yra antioksidantų ir mineralų. Tačiau ir kava, vartojama saikingai, turi savo naudingų savybių. Pavyzdžiui, kofeinas gerina kognityvines funkcijas, o antioksidantai saugo ląsteles nuo pažeidimų. Todėl kalbėti apie besąlygišką cikorijos pranašumą naudingumo požiūriu būtų ne visai korektiška.
Rinkitės tai, kas patinka
Cikorija – puiki alternatyva tiems, kurie nori sumažinti kofeino vartojimą arba tiesiog išbandyti ką nors naujo. Ji gali tapti maloniu racionu įvairinimu ir atnešti naudos sveikatai. Bet cikorija vargu ar galės visiškai pakeisti kavą, nes siūlo kitokį skonį, kitokį ritualą ir kitokį poveikį. Galų gale, pasirinkimas tarp cikorijos ir kavos – tai asmeninių pomėgių ir poreikių klausimas. Svarbiausia – rasti pusiausvyrą ir mėgautis tuo, kas jums tikrai patinka.