Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar verta ruošti pomidorų sėklas patiems? Atsako ekspertai

Pomidorų sėklos
3 min. skaitymo

Pavasarį sodininkystės parduotuvėse formuojasi eilės prie sėklų stendų. Ryškios pakuotės žada rekordinius derlius, o kainos kasmet vis kyla. Tačiau vis daugiau sodininkų renkasi alternatyvą – ruošia sėklas patys. Ar tai verta pastangų?

Kodėl sodininkai grįžta prie senų metodų

„Prieš penkerius metus skeptiškai žiūrėjau į savo kaimynės bandymus ruošti pomidorų sėklas. Dabar pati to nebesivaizduoju kitaip”, – sako klaipėdietė Rūta, pomidorus auginanti jau 15 metų.

Pasak jos, pagrindinė priežastis – ne tik ekonomija, nors vieno pakelio kaina siekia 3-5 eurus. „Svarbiausia, kad žinau, ką sėju. Pernai iš pirkto pakelio užaugo visai ne tai, kas buvo pažadėta etiketėje.”

Veislė ar hibridas – štai kur klausimas

Tačiau ne iš visų pomidorų galima ruošti sėklas. „Didžiausia klaida – bandyti išsiauginti sėklas iš F1 hibridų”, – perspėja Rūta.

Ji paaiškina, kad hibridai – tai kryžminimo būdu sukurti pomidorai, kurių palikuonys neišlaiko tėvų savybių. „Ant pakuotės visada būna pažymėta F1. Tokių pomidorų sėklos duos nenuspėjamą rezultatą – gali užaugti visai kitokio dydžio, skonio ar net spalvos vaisiai.”

Fermentacija – būtinas etapas

Sodininkė-mėgėja Janina iš Kėdainių rajono pomidorų sėklas ruošia jau 30 metų. Ji pasakoja, kad pradžioje darydavo klaidą – tiesiog išdžiovindavo sėklas.

„Sėklos dygdavo prastai, daigai būdavo silpni. Tik vėliau sužinojau apie fermentaciją – tai natūralus procesas, kurio metu pašalinamos kenksmingos medžiagos ir žūsta ligos”, – aiškina pašnekovė.

Procesas nesudėtingas: sėklas su sultimis reikia palaikyti stiklinėje 2-3 dienas kambario temperatūroje. „Kai viršuje atsiranda plėvelė ir pradeda kvepėti rūgštele – fermentacija baigta. Tada sėklas reikia gerai nuplauti ir išdžiovinti”, – dalijasi patirtimi Janina.

Pomidorų daigai
Pomidorų daigai

Ekonomija ar kokybė?

Paskaičiavus ekonominę naudą, skaičiai įspūdingi. Viename pomidore – 30-100 sėklų. Vienas sėklų pakelis kainuoja 3-5 eurus. Vidutinė šeima per sezoną sutaupo 20-50 eurų.

Svarbiausia – veislių išsaugojimas. Daugelis senų, labai skanių veislių dingsta iš prekybos, nes neatitinka komercinių standartų. Ruošdami sėklas patys, išsaugome šį genetinį paveldą.

Praktiniai patarimai pradedantiesiems

Norintiems išbandyti sėklų ruošimą, ekspertai pataria:

  • Pradėti nuo vienos patikrintos veislės
  • Rinktis sėklas tik iš sveikiausių augalų
  • Nepamiršti fermentacijos etapo
  • Tinkamai išdžiovinti (ne saulėje!)
  • Laikyti vėsioje, sausoje vietoje
  • Būtinai pasižymėti veislę ir datą

„Pirmaisiais metais gali ne viskas pavykti, bet patirtis ateina greitai. Dabar turiu savo ‘sėklų banką’ – 12 skirtingų veislių, kuriomis keičiuosi su kitais sodininkais”, – pasakoja Rūta.

Per pastaruosius penkerius metus susidomėjimas sėklų ruošimu išaugo 40 procentų. Tam įtakos turėjo ir socialiniai tinklai – Facebook grupėse sodininkai aktyviai dalijasi patarimais ir keičiasi sėklomis.

Ar verta ruošti pomidorų sėklas patiems? Atsakymas priklauso nuo prioritetų. Jei svarbi ekonomija, veislių įvairovė ir nepriklausomybė nuo tiekėjų – taip. Jei neturite laiko ar norite garantuoto rezultato – geriau rinktis profesionalias sėklas.

Kaip bebūtų, tendencija aiški – vis daugiau lietuvių grįžta prie tradicinių metodų, derindami juos su šiuolaikinėmis žiniomis. O tai rodo, kad senos tradicijos kartais būna vertingesnės už naujausias technologijas.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu Miglė Pociuvienė, sodininkystės, daržininkystės ir augalininkystės entuziastė su daugiau nei dešimties metų patirtimi. Mano tikslas – dalintis praktiškais patarimais, kaip tinkamai prižiūrėti augalus, didinti derlių ir kurti tvarią, sveiką aplinką jūsų sode ar darže. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT, kad padėčiau tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems augintojams įgyti naudingų žinių ir sėkmingai jas pritaikyti kasdienėje praktikoje.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.