Naujas tyrimas, publikuotas žurnale „Frontiers in Nutrition”, atskleidė svarbią tiesą apie kasdienę arbatos gėrimo praktiką – pridėdami cukrų ar saldiklius į arbatą, galime prarasti didžiąją dalį jos naudos sveikatai.
Mokslininkai išanalizavo duomenis apie 195 361 Jungtinės Karalystės biobanko dalyvį, stebėdami jų arbatos vartojimo įpročius ir sveikatos būklę ilgą laikotarpį. Kaip rašo „Frontiers in Nutrition”, tyrimas atskleidė, kad nesaldinta arbata reikšmingai mažina mirštamumą nuo visų priežasčių, vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų, palyginti su saldinta ar dirbtiniais saldikliais saldinta arbata.
Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes: nevartojantys arbatos, geriantys nesaldintą arbatą, geriantys cukrumi saldintą arbatą ir geriantys dirbtiniais saldikliais saldintą arbatą. Įdomu tai, kad net 82% tyrimo dalyvių reguliariai gėrė arbatą, o dauguma (81,6%) rinkosi nesaldintą variantą.
Stebinantys rezultatai: 3-4 puodeliai per dieną – optimalus kiekis
Dr. Priyom Bose ir jos komanda nustatė, kad geriantys 3,5-4,5 puodelio nesaldintos arbatos per dieną (vienas puodelis – apie 250 ml) turi 20% mažesnę riziką mirti nuo visų priežasčių, palyginti su tais, kurie arbatos negeria visai. Dar įspūdingesni rezultatai pastebėti analizuojant konkrečias ligas – nesaldintos arbatos vartojimas sumažino vėžio riziką 14%, o širdies ir kraujagyslių ligų riziką net 27%.
„Cukrumi saldinta ir dirbtiniais saldikliais saldinta arbata nebuvo reikšmingai susieta su mirtingumo nuo visų priežasčių, širdies ir kraujagyslių ligų ar vėžio sumažėjimu”, – teigia tyrimo autoriai.
Kodėl cukrus ir saldikliai naikina arbatos naudą?
Pasak mokslininkų, arbata yra antra pagal populiarumą gėrimas pasaulyje – daugiau nei 2 milijardai žmonių ją geria kasdien. Arbatoje esantys fenoliai ir flavonoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios saugo nuo daugelio ligų.
Tačiau pridėdami cukrų ar dirbinius saldiklius, mes ne tik pridedame tuščių kalorijų, bet ir keičiame arbatos poveikį organizmui. Tyrimas parodė, kad vidutiniškai į vieną puodelį arbatos dalyviai dėdavo 1,1 arbatinio šaukštelio cukraus arba 1,4 šaukštelio dirbtinių saldiklių.
Kas dar įdomu apie arbatos mėgėjus?
Tyrimas atskleidė įdomių faktų apie skirtingų arbatos tipų vartotojus:
- Nesaldintos arbatos mėgėjai dažniausiai turėjo mažesnį kūno masės indeksą, aukštesnį išsilavinimą ir sveikesnius gyvenimo įpročius
- Cukrumi saldintos arbatos vartotojai dažniau buvo vyrai, vartojo daugiau kalorijų ir mažiau vaisių
- Dirbtiniais saldikliais saldintos arbatos mėgėjai dažniau buvo vyresni, turėjo antsvorio, sirgo hipertenzija, diabetu ar širdies ligomis
Praktiniai patarimai
Remdamiesi šio tyrimo rezultatais, mokslininkai rekomenduoja:
- Pereiti prie nesaldintos arbatos – jei esate įpratę prie saldžios arbatos, mažinkite cukraus kiekį palaipsniui
- Gerti 3-4 puodelius per dieną – tai optimalus kiekis maksimaliai naudai gauti
- Rinktis juodąją arbatą – būtent ji vyravo tyrime ir davė geriausius rezultatus
- Vengti dirbtinių saldiklių – jie nesuteikia jokios papildomos naudos sveikatai
Ateities perspektyvos
Nors šis tyrimas suteikia vertingų įžvalgų, mokslininkai pabrėžia, kad reikia papildomų tyrimų su įvairesnėmis populiacijomis.
„Ateityje panašūs tyrimai turėtų apimti įvairias populiacijas iš skirtingų geografinių regionų ir etninių grupių”, – rašo „Frontiers in Nutrition” autoriai.
Taip pat reikėtų ištirti, ar panašūs rezultatai būtų stebimi su žaliąja ar žolelių arbata, nes dabartinis tyrimas daugiausia koncentravosi į juodosios arbatos vartojimą.
Taigi, jei norite gauti maksimalią naudą iš kasdienės arbatos puodelio – gerkite ją nesaldintą. Jūsų sveikata už tai bus dėkinga.
Šaltinis: https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2025.1649279/full