Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ką cukrus daro organizmui: poveikis hormonams ir odai

3 min. skaitymo

Kas iš mūsų nemėgsta mėgautis pyrago gabalėliu, kvapniu pyragaičiu ar tiesiog į rytinę kavą įberti papildomą šaukštelį cukraus? Šis saldus skonis suteikia pasitenkinimą. Bet ar kada susimąstėte, kokia tikroji šio malonumo kaina? Cukraus poveikis gerokai viršija etiketėje nurodytas „tuščias kalorijas”. Kiekvienas saldus gabalėlis sukelia sudėtingą grandininę reakciją mūsų organizme, kurios pasekmės gali būti visai ne saldžios. Pažvelkime po įvyniojimu ir sužinokime, kas iš tikrųjų vyksta viduje.

Hormoninis chaosas ir paslėptas uždegimas: ką cukrus veikia iš vidaus

Kai cukrus patenka į kraują, jis sukelia gliukozės kiekio šuolį. Tai tikras avarinis signalas organizmui. Kasa nedelsdama reaguoja išskirdama hormoną insuliną, kuris skirtas gliukozei „nugabenti” į ląsteles energijai gauti. Bet kas nutinka, kai šie šuoliai tampa reguliarūs? Ląstelės tiesiog „pavargsta” nuo nuolatinio insulino antplūdžio ir tampa jam mažiau jautrios. Tai pavojinga būklė, vadinama atsparumu insulinui, tiesioginis kelias į medžiagų apykaitos sutrikimus ir 2 tipo diabetą.

Tačiau tai dar ne viskas. Cukrus sutrikdo leptino, hormono, atsakingo už sotumo jausmą, darbą. Smegenys tarsi tampa „kurčios” jo signalams, ir jūs toliau jaučiatės alkani, net kai organizmas jau gavo pakankamai kalorijų. Rezultatas? Nekontroliuojamas persivalgymas ir svorio augimas. Be to, cukraus perteklius kursto lėtinį, subtilų uždegimą visame kūne, kuris yra daugelio su amžiumi susijusių ligų, nuo širdies ir kraujagyslių iki autoimuninių, pagrindas.

Nevartokite cukraus

Veidrodis, kuris nemeluoja: kaip saldus gyvenimas sendina mūsų odą

Norite savo akimis pamatyti cukraus poveikį? Tiesiog pažiūrėkite į veidrodį. Vienas iš labiausiai žalingų procesų, kuriuos sukelia cukrus, vadinamas glikacija. Įsivaizduokite karamelizacijos procesą, bet tokį, kuris vyksta jūsų kūno viduje. Cukraus molekulės „prilimpa” prie baltymų, ypač kolageno ir elastino – mūsų odos karkaso. Dėl šios reakcijos lanksčios ir elastingos kolageno skaidulos tampa standžios ir trapios. Oda praranda elastingumą, atsiranda priešlaikinių raukšlių, o veido spalva tampa blanki ir nesveika. Be to, padidėjęs cukraus kiekis sukuria puikią aplinką bakterijoms daugintis ir sustiprina uždegiminius procesus, kurie gali paaštrinti spuogus ir rožinę.

Kaip su tuo kovoti?

  • Skaitykite etiketes: paslėpto cukraus yra padažuose, jogurtuose, duonoje ir paruoštuose patiekaluose.
  • Rinkitės visavertį maistą: vaisiuose yra skaidulų, kurios lėtina cukraus įsisavinimą.
  • Gerkite pakankamai vandens: tai padeda pašalinti toksinus ir išlaikyti odos elastingumą.
  • Pridėkite antioksidantų: uogos, žalios daržovės ir žalioji arbata padeda kovoti su žala.

Žinoma, tai nėra raginimas visiškai ir visiems laikams atsisakyti saldumynų. Kalbama apie sąmoningumą. Šių paslėptų mechanizmų supratimas suteikia mums galią priimti sprendimus, kurie naudingi mūsų sveikatai ir jaunystei. Kiekvieną kartą griebdamiesi deserto, paklauskite savęs: ar šis trumpalaikis malonumas vertas ilgalaikių pasekmių mano kūnui? Pradėdami nuo mažų žingsnelių – pakeisdami saldų gėrimą vandeniu arba rinkdamiesi vaisius vietoj saldainių – jūs darote didžiulę investiciją į savo ateitį. Jūsų kūnas, oda ir gerovė tikrai jums už tai padėkos.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.