Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl grikiai sveikesni nei ryžiai: netikėta įprastų kruopų nauda

3 min. skaitymo

Atrodo, kad kasdienis garnyro pasirinkimas – paprastas skonio reikalas. Ryžiai ar grikiai? Tačiau už šio klausimo slypi tikra dviejų visiškai skirtingų produktų dvikova. Nors baltieji ryžiai išlieka populiarūs ir pažįstami, jų kuklus konkurentas – grikiai – yra tikra naudingų savybių karalienė, kurią dažnai nuvertiname. Tai ne tik maistingos kruopos, bet ir supermaistas, saugantis mūsų sveikatą. Štai kodėl.

Ne tik kruopos: kur slypi jų stiprybė?

Pirmiausia verta žinoti: grikiai – ne javai kaip kviečiai ar ryžiai. Botaniškai jie yra rūgštynių ir rabarbarų giminaičiai, todėl jų sudėtis išskirtinė. Skirtingai nei ryžiuose, grikiuose gausu visaverčių baltymų su visomis nepakeičiamomis aminorūgštimis. Ypač vertingas yra lizinas – aminorūgštis, kurios dažnai trūksta augaliniame maiste. Ji būtina raumenims, hormonams ir fermentams formuotis.

Be baltymų, grikiai turtingi gyvybiškai svarbių mineralų. Juose gerokai daugiau magnio (pagrindinio „antistresinio“ elemento), geležies, cinko ir vario nei poliruotuose ryžiuose. Tai puikus pasirinkimas energijai, nervų sistemai ir imunitetui palaikyti. Be to, grikiai – vieni švariausių pasėlių, nes jiems beveik nereikia pesticidų.

Grikių kepimas keptuvėje

Energija be cukraus šuolių ir sveikata iš vidaus

Jeigu rūpinatės figūra, sportuojate ar turite polinkį į diabetą, grikiai – kaip tik jums. Jų glikeminis indeksas (GI) gerokai mažesnis nei baltųjų ryžių. Tai reiškia, kad cukraus kiekis kraujyje po valgio kyla lėčiau, sotumas išlieka ilgiau, o energijos lygis – stabilesnis. Daugiau jokių staigių alkio ar mieguistumo bangų po pietų.

Grikiuose taip pat gausu unikalių medžiagų – flavonoidų, ypač rutino. Šis galingas antioksidantas:

  • stiprina kapiliarų ir kraujagyslių sieneles, saugo nuo jų trapumo;
  • gerina kraujotaką ir mažina venų varikozės riziką;
  • saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Pridėjus prie to daug skaidulų, kurios gerina virškinimą ir maitina naudingą žarnyno mikroflorą, gaunamas puikus produktas visapusei sveikatai. Kadangi grikių miltuose nėra glitimo, jie ypač tinka žmonėms, netoleruojantiems šios medžiagos, atverdami kelią skaniems ir saugiems kepiniams.

Kodėl verta rinktis grikius kasdien?

Kitą kartą rinkdamiesi garnyrą pažvelkite į grikius naujai. Tai ne tik ryžių alternatyva, bet ir galinga priemonė sveikatai, grožiui bei energijai palaikyti. Jie universalūs – tinka tiek klasikinėje košėje su sviestu, tiek blyneliuose ar vegetariškuose kotletuose.

Tegul šie kuklūs, bet maistingi grūdai tampa nuolatiniu svečiu ant jūsų stalo. Jūsų kūnas tikrai pasakys „ačiū“.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.