Ar kada nors, ruošdami rytinę kiaušinienę, susimąstėte, ar nekenkiate savo sveikatai? Dešimtmečius kiaušiniai buvo kone pagrindinis sveikos mitybos priešas dėl juose esančio cholesterolio. Mus gąsdino aterosklerozės ir širdies problemų rizika. Tačiau šiuolaikinis mokslas ne tik reabilitavo šį unikalų produktą, bet ir atskleidė daug jo reguliaraus vartojimo privalumų. Laikas kartą ir visiems laikams suprasti, kodėl kiaušiniai nėra „cholesterolio bomba”, o tikra gamtos dovana mūsų organizmui.
Cholesterolio mitas: kodėl be pagrindo bijojome kiaušinių
Pagrindinė baimė susijusi su cholesteroliu. Tačiau yra svarbus niuansas, kuris dažnai nepastebimas: su maistu gaunamas cholesterolis (tas, kurį valgome) ir cholesterolis kraujyje nėra tas pats.
Mūsų organizmas, ypač kepenys, pats pagamina didžiąją dalį cholesterolio, nes jis yra gyvybiškai svarbus ląstelių membranų statybai ir hormonų sintezei. Kai cholesterolio gauname su maistu, kepenys tiesiog sumažina savo gamybą. Taigi daugumai sveikų žmonių kiaušinių valgymas turi minimalų poveikį bendram „blogojo” cholesterolio kiekiui.
Be to, trynyje esančios medžiagos, tokios kaip lecitinas, padeda emulsinti riebalus – suskaidyti juos į mažas daleles, kurios neleidžia jiems nusėsti ant kraujagyslių sienelių. Paradoksalu, bet kiaušiniai netgi gali padėti palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą.
Tikrasis lobis trynyje: nuo sotumo iki aštraus regėjimo
Susitvarkę su cholesterolio klausimu, pažvelkime, kokius dar privalumus slepia paprastas kiaušinis. Nustebsite, koks daugiafunkcis yra šis produktas.
Įsivaizduokite, kad pakeitę įprastą dešrelių sumuštinį dviejų kiaušinių omletu, ne tik gausite mažiau kalorijų, bet ir 4–5 valandas jausitės sotūs. Tai puiki priemonė svoriui kontroliuoti nejaučiant alkio. Tačiau tai tik pradžia.
- Baltymai ir sotumas. Kiaušinių baltymai yra aminorūgščių sudėties etalonas ir yra beveik 100 procentų virškinami. Jie ilgam suteikia sotumo jausmą, padeda išvengti nesveikų užkandžių.
- Cholinas smegenims ir kepenims. Ši vitamino tipo medžiaga yra labai svarbi smegenų funkcijai ir atminčiai. Cholinas taip pat atlieka svarbų vaidmenį riebalų apykaitoje, padėdamas kepenims efektyviau funkcionuoti.
- Antioksidantai regėjimui. Kiaušinių tryniuose gausu liuteino ir zeaksantino – galingų antioksidantų, kurie kaupiasi akies tinklainėje. Jie veikia kaip vidiniai akiniai nuo saulės, apsaugantys akis nuo žalingų ultravioletinių spindulių ir mažinantys su amžiumi susijusių regėjimo ligų riziką.
- Vitaminas D. Niūriais žiemos mėnesiais kiaušiniai yra puikus natūralus vitamino D šaltinis, kuris stiprina imunitetą ir padeda įsisavinti kalcį. Skirtingai nei daugelis nereceptinių papildų, šis vitaminas yra natūralios, lengvai pasisavinamos formos.
Saugumas ir rekomendacijos
Kalbant apie saugumą, pagrindinė taisyklė – terminis apdorojimas. Dešimties minučių virimas, kepimas keptuvėje ar orkaitėje garantuotai pašalins salmoneliozės riziką. O kad patiekalas būtų dar sveikesnis, į kiaušinius pridėkite daržovių – špinatų, brokolių ar pomidorų, kurie kompensuos skaidulų trūkumą.
Taigi kiaušiniai yra ne tik maistas, bet ir tikras naudingų medžiagų koncentratas. Daugumai sveikų žmonių 1–2 kiaušinių per dieną norma yra absoliučiai saugi ir netgi rekomenduojama. Jie padeda kontroliuoti svorį, palaikyti regėjimo aštrumą, stiprina imunitetą ir maitina smegenis. Tad kitą kartą, ruošdami pusryčius, drąsiai imkite kiaušinius iš šaldytuvo. Jūsų organizmas jums tik padėkos.