Ekseterio universiteto tyrėjų žurnale „Free Radical Biology and Medicine” (FRBM) paskelbtame tyrime teigiama, kad koncentruotos burokėlių sultys gali sumažinti kraujospūdį vyresnio amžiaus žmonėms, pakeisdamos burnos mikrobiomo sudėtį.
Savo tyrime tyrėjai palygino burokėlių sulčių poveikį 36 žmonėms nuo 60 iki 70 metų ir 39 jaunesniems savanoriams. Abi grupės dvi savaites du kartus per dieną vartojo sultis, pakaitomis vartodamos placebą, o burnos bakterijų sudėtis buvo tiriama sekvenavimo būdu. Paaiškėjo, kad būtent vyresnio amžiaus dalyvių organizme reikšmingai sumažėjo potencialiai kenksmingų bakterijų, tokių kaip Prevotella, kiekis, o padidėjo naudingų rūšių, tokių kaip Neisseria, dalis.
Šis mikrobiomo pokytis pagerino nitratų virsmą azoto oksidu – molekule, reguliuojančia kraujagyslių tonusą. Dėl to vyresnio amžiaus žmonės, kurių kraujospūdis iš pradžių buvo aukštesnis, po sulčių vartojimo turėjo žymiai mažesnį kraujospūdį. Jaunesniems dalyviams panašaus poveikio nepastebėta.
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad nitratais turtinga mityba gali būti paprastas būdas pagerinti kraujagyslių sveikatą senatvėje. Be burokėlių, nitratų yra špinatuose, rukoloje, salieruose, pankoliuose ir lapiniuose kopūstuose, o tai atveria plačias galimybes širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai pasitelkiant mitybą.