Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Obuoliai gali būti ir naudingi, ir kenksmingi: gydytojai paaiškino, kodėl jų negalima valgyti vakare

Obuolių valgymas vakare
3 min. skaitymo

Obuolys – sveikatos, jaunystės ir ilgaamžiškumo simbolis. Tačiau net ir šis vaisius, laikomas vienu naudingiausių pasaulyje, turi savo vartojimo taisykles. Gydytojai perspėja: obuolio nauda gali virsti žala, jei jis vartojamas netinkamu laiku. Tai ypač aktualu vakare, kai virškinimo sistema sulėtėja.

Kodėl obuolių nerekomenduojama valgyti tuščiu skrandžiu

Nors obuolys yra geras vitaminų ir skaidulų šaltinis, jo valgymas ryte tuščiu skrandžiu gali turėti nemalonių pasekmių. Didelis skaidulų kiekis dirgina gleivinę, provokuoja pilvo pūtimą ir netgi gali sukelti vidurių užkietėjimą.

Geriausias variantas yra suvalgyti obuolį valandą po pusryčių arba pietų, kai skrandis yra pasiruošęs virškinti maistą. Tai laikas, kai organizmas gauna maksimalų maistinių medžiagų kiekį be diskomforto rizikos.

Kodėl obuoliai vakare gali būti kenksmingi

Po 18:00 val. virškinimo sistema sulėtėja. Sumažėja už virškinimą atsakingų fermentų aktyvumas, o vaisiai skrandyje užsibūna daug ilgiau nei reikėtų. Tai gali sukelti sunkumo jausmą, virškinimo problemas ir net nemigą.

Taigi obuoliai vakarienei ar užkandis prieš miegą gali sukelti skrandžio diskomfortą, o ne teikti naudą.

Unikalus pektino vaidmuo

Obuoliuose gausu pektino – natūralios medžiagos, kuri veikia kaip savotiškas organizmo „valiklis”. Jis stimuliuoja žarnyno veiklą, skatina naudingų bakterijų augimą ir padeda pašalinti toksinus. Ypač vertinga tai, kad pektinas veikia visą dieną, jei obuolį suvalgote ryte arba per pietus. Priešingai, vartojant vakare, šie procesai sulėtėja, todėl obuolio nauda bus daug mažesnė.

Obuoliai maišelyje
Obuoliai maišelyje

Ar verta lupti obuolį?

Būtent žievelėje yra daugiausia naudingų komponentų, įskaitant antioksidantus ir skaidulas. Jei pašalinsite žievelę, vaisius praras didelę dalį savo vertingų savybių. Todėl gydytojai pataria obuolius valgyti šviežius su žievele.

Tačiau parduotuvėse parduodamos obuolių sultys, nepaisant jų patrauklumo, yra beveik bevertės. Jose trūksta skaidulų, gausu pridėtinio cukraus ir konservantų. Tai labiau desertas nei vitaminų šaltinis.

Išvada

Obuoliai – tikras sveikatos lobis, bet tik tinkamai vartojami. Naudingiausia juos valgyti dieną, ne tuščiu skrandžiu, ir visada su žievele. Vakaro užkandžiai su obuoliais gali pakenkti skrandžio darbui ir netgi trikdyti miegą. Vietoj sulčių pirmenybę reikėtų teikti šviežiems vaisiams.

 

Mūsų pateikiama informacija skirta informaciniams-edukaciniams tikslams ir nepakeičia gydytojo konsultacijos. Prieš priimdami sprendimus dėl sveikatos, konsultuokitės su specialistu.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.