Daug kalbama apie cukraus ir stipriai perdirbtų užkandžių ribojimą. Tai labai svarbu ne tik norint išlaikyti liekną figūrą, bet ir sveikatai. Taigi, užuot valgę sausainius, verta pasigaminti desertą, už kurį jūsų kūnas jums padėkos. Sužinokite, kodėl turėtumėte valgyti linų sėmenų želė.
Jei norite džiaugtis stipriu imunitetu, gera savijauta ir sveikata, turite rūpintis savo žarnynu. Vienas iš būdų tai padaryti – įtraukti į savo mitybą maisto produktų, kuriuose gausu maistinių skaidulų. Jas galite įtraukti su skaniu, paprastu ir nebrangiu desertu. Šiame straipsnyje parodysime, kaip pasigaminti linų sėmenų želė ir kaip šis užkandis veikia organizmą.
Kodėl verta valgyti linų sėmenų želė?
Šios želė pagrindas, žinoma, yra linų sėmenys, kuriuose gausu maistinių skaidulų, atsakingų už tinkamą virškinimą ir geresnę žarnyno peristaltiką. Jos taip pat padeda išvengti pilvo pūtimo ir dujų kaupimosi. Skaidulos taip pat gerina žarnyno mikroflorą, kurios sveikata daugiausia lemia organizmo imunitetą. Be to, šis ingredientas yra atsakingas už sotumo jausmą po valgio ir skatina medžiagų apykaitą, o tai svarbu tiems, kurie bando numesti svorio. Pakankamas skaidulų kiekis maiste padeda palaikyti sveiką cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Linų sėmenyse taip pat yra sveikųjų, nesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra nepaprastai vertingos kraujotakos sistemai. Jos palaiko širdies sveikatą, sveiką kraujospūdį, mažina per didelį „blogojo” cholesterolio ir trigliceridų kiekį bei turi antiaterosklerozinių savybių. Jos taip pat padeda palaikyti sveiką nervų sistemą, įskaitant smegenų funkciją, ir teigiamai veikia odos, plaukų ir nagų būklę.
Linų sėmenyse taip pat yra antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, mažina oksidacinį stresą ir pasižymi senėjimą stabdančiomis, priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis.
Linų sėmenų želė taip pat aprūpina B grupės vitaminais, kurie palaiko nervų, kraujotakos ir hormonų sistemas, taip pat medžiagų apykaitos procesus. Joje taip pat yra mineralų, tokių kaip magnis, kuris teigiamai veikia smegenų, širdies ir raumenų funkciją; manganas, kuris, be kita ko, palaiko kaulų sveikatą; ir cinkas, kuris stiprina imuninę sistemą.
Linų sėmenų želėje esančios gleivės ramina virškinamąjį traktą. Todėl šis mišinys rekomenduojamas žmonėms, sergantiems skrandžio ligomis, net opalige ar dirgliosios žarnos sindromu.
Linų sėmenų želė – receptas
Linų sėmenų želė paruošti labai paprasta, o priedų kiekis priklauso nuo jūsų skonio pageidavimų. Verta prisiminti, kad prieš vartojimą linų sėmenis reikia sumalti, kad geriau pasisavintų jų maistines medžiagas. Tačiau tai reikia daryti prieš pat vartojimą.
Sudedamosios dalys:
- 2 valgomieji šaukštai linų sėmenų
- 100 ml vandens
- 1 mažas obuolys
- 1 arbatinis šaukštelis medaus
- Žiupsnelis cinamono
Paruošimas:
- Linų sėmenis sumalkite ir supilkite į dubenį arba puodelį.
- Užpilkite karštu vandeniu, išmaišykite ir palikite išbrinkti penkiolika minučių.
- Sutarkuokite obuolį, sudėkite jį į želė, pabarstykite cinamonu ir įpilkite medaus.
- Viską sumaišykite.
Mūsų pateikiama informacija skirta informaciniams-edukaciniams tikslams ir nepakeičia gydytojo konsultacijos. Prieš priimdami sprendimus dėl sveikatos, konsultuokitės su specialistu.