Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kokie vaisiai geriausiai tinka pusryčiams: patarimai energingam rytui

3 min. skaitymo

Pusryčiai laikomi svarbiausiu dienos valgiu, nes jie padeda pradėti dieną energingai. Norint užtikrinti energijos ir maistinių medžiagų tiekimą, į rytinę mitybą verta įtraukti vaisius. Juose gausu skaidulų, vitaminų ir naudingų junginių, kurie padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą.

Citrusiniai vaisiai: vitamino C ir detoksikacijos šaltinis

Apelsinai, greipfrutai, citrinos ir laimai yra turtingi vitamino C, skaidulų, kalio ir unikalių fitonutrientų. Šios savybės suteikia citrusiniams vaisiams priešuždegiminių ir detoksikuojančių savybių, taip pat naudos širdies sveikatai. Greipfrutai ypač išsiskiria dėl flavonoido naringenino, kuris skatina sveiką žarnyno mikrobiomą ir gali padėti reguliuoti svorį. Vis dėlto, vartojant tam tikrus vaistus, prieš valgant greipfrutus būtina pasitarti su gydytoju, nes jie gali sąveikauti su medikamentais.

Įvairūs vaisiai ir daržovės

Avokadai, mėlynės, bananai, obuoliai ir granatai: įvairios naudingos savybės

Avokadai – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sočių ir maistingų pusryčių. Pusėje puodelio avokado yra apie 5 g skaidulų, sveikųjų riebalų, vitaminų K, E, C ir folatų. Avokadai padeda ilgiau jaustis sotiems ir skatina sklandų virškinimo sistemos darbą.

Mėlynės – idealus pusryčių ingredientas. Viename puodelyje yra apie 4 g skaidulų, vitamino C, mangano ir polifenolių, pasižyminčių stipriu antioksidaciniu bei priešuždegiminiu poveikiu. Mėlynės skatina širdies sveikatą ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Jas galima dėti į avižinius dribsnius ar kokteilius, kad pusryčiai būtų sotūs ir sveiki.

Bananai – patogus pasirinkimas dėl natūralios „pakuotės“. Juose yra atsparaus krakmolo, kuris maitina naudingąją žarnyno florą, taip pat skaidulų, B grupės vitaminų, kalio, mangano ir magnio. Bananai naudingi žarnyno sveikatai ir suteikia ilgalaikę energiją.

Obuoliai – populiarus pusryčių vaisius, turtingas skaidulomis, vitaminu C ir antioksidantais, įskaitant flavonoidą kvercetiną, kuris pasižymi antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, stiprina imunitetą ir gali būti naudingas sergantiems sezoninėmis alergijomis. Obuoliai lengvai nešiojami, o jų skaidulos padeda ilgiau jaustis sotiems. Norint gauti maksimalią naudą, rekomenduojama valgyti juos su odele, dedant į avižinius dribsnius ar derinant su riešutų sviestu.

Granatai – antioksidantų, tokių kaip antocianinai, šaltinis, apsaugantis ląsteles nuo pažeidimų ir galimai mažinantis tam tikrų vėžio rūšių riziką. Granatų sėklose taip pat yra vitaminų C ir K, kalio, skaidulų ir folatų. Pusę puodelio granatų sėklų įdėkite į jogurtą ar avižinius dribsnius, kad rytas prasidėtų maistingai.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.